Ukemeny med billig mat

Enkelt, billig og skammelig godt!

Det beste du kan kjøpe for penger får du her.

SPICY: Denne thai-inspirerte vrien på blåskjell er både spicy og deilig.

SPICY: Denne thai-inspirerte vrien på blåskjell er både spicy og deilig. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

For de aller fleste er ikke januar måneden man skeier ut.

Det er som regel like god plass i lommeboken som i kjøleskapet - like tomme begge deler.

Jeg har samlet et knippe billige retter og forsøkt å ikke la det gå utover elegansen. Vi skal jo komme oss til neste lønning med æren i behold, ikke sant?

Her er ukens ukemeny.

 

Mandag: Verdens billigste suppe

Vi begynner denne uka med en fransk klassiker. Den er like elegant som den er billig. Franskmennene spiser den gjerne kald, men jeg liker den varm. Og jeg digger å steke litt pølse, helst chorizo, og servere den med det.

Den lages av poteter og purre og er noe av billigste du kan lage.

Tirsdag: Spagetti med parmesan

Spagetti og pepper (og parmesan) er kanskje ikke det sunneste alternativet i kokeboka. Men, dersom du er på jakt etter noe billig og raskt er det vrient å slå denne. Cacio e pepe kaller italienerne dette - det er digg, kjapt og billig.

Server gjerne noen rå grønnsaker for å lette på samvittigheten!

Onsdag: Pytt i panne med elegant topping

Å posjere egg gjøre du enklest på denne måten. Når du skal lage pytt i panne, så ta en sjekk i fryseren. Det skulle ikke forundre meg om du fant ett og annet godt kjøttstykke du kan hakke opp.

Torsdag: Jeg-lengter-etter-sola-suppe

Suppe er den rimeligste maten, så derfor er det to supper denne uka. Gulrotsuppe er best (synes jeg) når den smakes til med appelsin, ingefær og timian. Ta det du har! (vent på lønninga om du ikke har...).

Fredag: Blåskjell med thaikrydder

Blåskjell er på sitt beste nå på vinteren. Det er kjapp mat. Det er billig. Det er godt.

Likevel er det ikke mange som spiser det.

Utrolig.

Det kommer nok av at mange kvier seg for å lage dem - og at man er redd for at de er dårlige.

Nei, blåskjell som du kjøper i butikken er det uhyre liten sjanse for at er dårlige. Kjøp deg et nett (eller be om et halvt, de deler dem gjerne for deg!).

Når er de ferdig?

Når de har åpnet seg.

Så enkelt kan det være: Maten sier ifra selv!

Lørdag: Flat fisk bakt i ovnen

Flyndre er en av de billigste fiskene å få kjøpt (som ikke er oppdrett). Og den lage akkurat som annen bakt fisk, nemlig: Legg den i en ildfast form, har på urter, klem over litt sitron og smør, sett den i ovnen og bak til den er ferdig (på 180 grader).

Til denne fisken foreslår jeg å lage en solid potetsalat med grønne bønner, pinjekjerner og sukkererter.

Søndag: Vintergrillet grillet kylling

Uke avsluttes med en enkel oppskrift på kylling og chèvre. Skjær tynne skiver av eple og en fennikel i båter som du vender med en god dressing på olivenolje og sitron. Legg på stekt kylling (eller grillet i grillpanne) og biter av chèvre.

Noen ganger er det kjekt å servere den med en klikk remulade.

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

500 g Poteter

0.5 stk Purre

20 g Parmesan

2 ss Kyllingkraft

1 stk Pølse

Salt og nykvernet pepper

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning