Vi kan glede oss til en god og smakfull uke! Blant innslagene denne uka er tomatsuppe, løk og egg før vi kommer til helgen og Beef Wellington kommer på bordet.

Her er ukens ukemeny!

Mandag: Tomatsuppe

Det er bare å merke seg denne tomatsuppa. Det er nemlig den beste. Og den lages med kjøttdeig og crème fraîche. Jeg lover at du får en nydelig start på uka med denne oppskriften.

Tirsdag: Laks med foriana

Foriana er altså den nydelige blandingen av valnøtter, pinjekjerner, hvitløk, oregano og rosiner. Laksen din blir superb, det er sikkert.

Det er en god idé å servere "tilbehøret som passer til alt" med forianafisken. (Du skal ikke se bort fra at dette blir din nye venn).

Onsdag: Løk og egg

Den aller billigste retten denne uken. Uten tvil. Men, det er altså en suveren og smakfull hverdagsrett. Kok hakket løk, legg løken i ildfaste former, dryss over ost og servér herligheten med posjerte egg. Og om du vil drysser du over hakket persille og litt jålete flaksalt.

Torsdag: Fiskegrateng

Fiskegrateng finnes det mange varianter av. Har du tid og krefter kan du lage min avanserte utgave (som er ment for søndager eller folk med uvanlig god tid). Her har jeg valgt ut en enkel fiskegrateng som alle hverdagshelter klarer å lage.

Fredag: Pai med ost (Dekk på med nybakte rundstykker)

Dekk bordet med nybakte rundstykker, tente lys og kanskje litt musserende vin i glasset? Og så lar du den suverene ostepaien få all den oppmerksomheten den fortjener. Jippi! Det er fredag!

(Det er for øvrig verdt å merke seg at jo bedre ost du får tak i - jo bedre blir ostepaien.)

Lørdag: Beef Wellington

En stolt klassiker av en rett, dette her. Beef Wellington er en sak for de store anledninger. For eksempel denne lørdagen. Ideen her er å svi en hel indrefilet, pakke den i hakket sopp, parmaskinke, litt kastanjepuré og til slutt i butterdeig. Om du får alt til å stemme så ender du opp med en sprø, gyllen beef Wellington og en mør, saftig indrefilet som alle blir lykkelige over å sitte til bords med.

Søndag: Kjøttgryte

Vi avslutter med en diger kjøttgryte. Så fort kjøttet og grønnsakene er i gryta tar du deg en velfortjent hvil på 2-3 timer og lar ovnen (på 130 grader) gjøre resten av jobben.

Ha en smakfull uke!

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Mandag:

Erik Hannemann

Tomatsuppe med kjøttdeig og crème fraîche

Denne tomatsuppeoppskriften er enkel og super. Kjøttdeigen gjør at den metter litt ekstra.

Til 2 porsjoner:

3 stk sjalottløk

2 fedd hvitløk

200 g kjøttdeig

2 stk tomatboks

3 ss flytende kylling buljong

3 dl vann

3 dl makaroni

2 ss crème fraîche

smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Løk og egg

Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.

Til 2 porsjoner:

3 stk løk

3 dl vann

3 ss smør

1 stk laurbærblad

150 g ost

2 stk egg

persille

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Enkel fiskegrateng

Alle elsker hjemmelaget fiskegrateng. Og med denne oppskriften på fiskegrateng skulle det være enkelt.

Til 6 porsjoner:

600 g kokttorsk, renset

75 g smør

75 g mel

6 dl melk

250 g makaroni

2 ss worchestershiresaus

1 ts sitronzest

0,5 stk sitron, saften av den

1 knivsodd kajennepepper

1 knivsodd muskat, revet

salt

2 stk egg

4 skiver tørtbrød

2 kvast bladpersille

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Beef Wellington

Beef Wellington er en klassisk rett hvor en indrefilet bakes inn i butterdeig. Her har du oppskriften!

Til 4 porsjoner:

1 stk okse- eller kalvindrefilet, den delen som er jevn i tykkelse

6 skiver parmaskinkeeller spansk skinke

150 g sopp, gjerne champignon

4 pl butterdeig

2 ss kastanjeeller seks kokte kastanjer

2 ss sennep

pepper, kvernet

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Til 4 porsjoner:

Bunnen (som også kan lages av ferdig butterdeig)

135 g smør, romtemperert

250 g hvetemel

5 cl vann

1 ts salt

Fyllet

200 g revet ost, helst comté

3 stk purreløk

2,5 dl melk

2,5 dl kremfløte

15 g mel

3 stk egg

salt og nykvernet pepper

muskat

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Øystein Westlie

Kjøttgryte

Denne gryta er fantastisk god og, om mulig, verdens enkleste å lage.

Til 4 porsjoner:

800 g gryte kjøtt, og eventuelt ben

1 ss smør

1 ss olivenolje

6 stk sjalottløk, delt i to eller fire

75 g sellerirot

75 g persillerot

150 g gulrot

150 g kålrot

1 stk laurbærblad

1 ts timian, tørket

1 ts salt

pepper

3,5 dl rødvin

vann

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!