Denne uken gjør vi en gammeldags vri. I stede for å lage nye varianter av klassikeren gå vi ad fontes. Jeg håper mange vil få et gledelig gjensyn med mat som det kanskje er lenge siden de har laget, sett og smakt. Velkommen til en nostalgisk ukemeny!

Alle den andre ukemenyene finner du her.

Mandag: Blomkålsuppe

Blomkålsuppe er nesten tidløst. I alle fall siden 1600-tallet da man begynte å dyrke den her til lands.

Av alle rettene på denne menyen er det blomkålsuppe som har holdt seg best.

Tirsdag: Ørret i rømmesaus

Den som ikke har spist ørret i rømmesaus med agurksalat har neppe bodd i Norge særlig lenge. Vi legger med en video for å gjøre det fristende å gå i gang:

Onsdag: kjøttkaker med kålstuing

Jeg er ikke helt sikker på når det gikk av moten. Men, på begynnelsen av 90-tallet begynte denne retten å miste sin særstilling som kongen av hverdagsmiddagene. Det gikk i takt med at folk ikke lenger orket å skrelle og koke poteter og mistet grepet om den brune sausen. OK, så det er på høy tid å slå et slag for kokte poteter, brun saus og ikke minst den majestetiske kålstuingen. God middag!

Torsdag: Fiskepai med potetmos

Ukebladene har alltid hatt en forkjærlighet for pai. Og pai har en merkelig sterk posisjon som middagsmat her til lands. Denne varianten er skiller seg ut ved at det ikke brukes buttdeig, men potetmos som topping. Om du gjør som på bildet og sprøyter den på, vil du faktisk få lokket litt sprøere.

Fredag: Betasuppe med svineknoke

Den udødelige betasuppa har en selvsagt plass på denne ukens meny. Håper alle husker hvor godt kokt svineknoke er!

Lørdag: hønsefrikassé

Dette er en av de 70-talls rettene jeg liker best. Derfor havner den på lørdagen.

Søndag: flesk og duppe

Og så er det den erketypiske retten flesk og duppe som får æren av å avslutte denne ukens meny fra gamle dager. Og til dessert? Selvfølgelig tilslørte bondepiker.

Mandag:

Erik Hannemann

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe har aldri vært bedre...

Ingredienser:

1 stk løk

2 stk blomkål

2 dl kremfløte

5 skiver bacon

3 skiver loff

salt og nykvernet pepper

1 ts muskat

1 ss gressløk, finhakket

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

TVNorge

Ørret i rømmesaus

Her kan du bruke fjellørret som renses og rosses/skrapes for skjell.

Ingredienser:

4 stk fjell ørret er, ca 350 gram per stykk

hvetemel

smør

salt og pepper

1 bokser seterrømme

4 ss persille eller gressløk

salt og pepper

sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kjøttkaker

Kjøttkakene blir aller best om du har i muskat og ingefær.

Ingredienser:

3 skiver brødeller loff

500 g kjøttdeig

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 stk egg

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Øystein Westlie

Fiskepai med potetmos

Dette er en morsom fiskepai å lage. Toppen av fiskepaien dekkes av potetmos som stekes gyllen før servering.

Til 4 porsjoner:

250 g scampi

1 kg poteter

1 dl melk

3 dl matfløte

2,5 dl hvitvin

2,5 dl vann

1 stk purre

2 stk vårløk

salt og pepper

250 g laksefilet uten skinn og bein

500 g seifilet

25 g hvetemel

75 g smør, romtemperert

2 stilk dill

1 stilk persille

salat

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

TV 2 © God morgen Norge

Betasuppe med salt svineknoke

Til 4 porsjoner:

2 dl byggryn

1 stk salt (ev røkt) svin eknoke

1,5 l vann eller kraft

0,25 stk hodekål

3 skiver kålrot

3 skiver sellerirot

3 stk gulrot

8 stk poteter

1 stk purre

salt

pepper

2 stk kvist timian, ev halve så mange ts tørket

persille

ev smakfull grov kjøtt pølse

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Flesk og duppe

Klassikeren over alle klassikere heter flesk og duppe. "Duppe" betyr hvit saus - med stekefett.

Til 2 porsjoner:

4 ss smør

4 ss mel

5 dl melk

6 skiver flesk, lettsaltet

poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

TV 2 © God morgen Norge

Hønsefrikassé med grønnsaker og urter

Til 4 porsjoner:

1 stk høne

vann

1,5 ts salt

pepperkorn

1 stk laurbærblad

3 stk gulrot

2 stk persillerot

1 stk blomkål

1 stk purre

12 stk sukkererter

Saus

6 dl kraft

3 ss smør, mykt

4 ss hvetemel

1 dl matfløte

2 ss sitronsaft

0,5 ts sukker

salt

pepper

dill

gressløk

persille

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!