Mandag: Pasta med kremet kylling

En lettvint pastarett med kylling, brokkoli og parmesan starter uka. Dersom du skal være helt sikker på å steke kyllingbrystet riktig, er dette måten å gjøre det på.

Tirsdag: Fiskegrateng

Min nye, og endelige, oppskrift på fiskegrateng er så god at det ikke hadde gjort meg noe å spise den en hel uke. En av (de to) hemmelighetene er toppen. Den består av potetmos som er blandet med litt egg. I ovnen dannes dermed dette herlige, sprø topplaget.

Onsdag: Potetsuppe

Franskmennene kaller dette vichysoisse etter kokken Louis Diat som lagde suppen på Ritz-Carlton i New York til minne om sine barndoms somre ved byen Vichy i Frankrike.

Det går ganske enkelt ut på å koke sammen poteter og purre - og smake til med gode krydderier.

Torsdag: Saltbakt fisk med potetsalat

Ukens utfordring? Det høres mye mer avansert ut enn det er. Å saltbake betyr: Hell masse salt over en fisk og legg den i ovnen. Hørtes ikke det enklere ut? Er du rett for at det blir kjempesalt? Frykt ikke.

Mitt forslag er å servere den med en enkel potetsalat, men er du mer ambisiøs kan du like gjerne lage verdens aller, aller beste potetsalat.

Fredag: Nachos

Det er noe barnslig godt med å spise nachochips til fredagskosemat. Og jeg har til gode å møte et barn som ikke setter pris på det.

Lørdag: Lammefrikassé og plommekake

Vi skal hjem igjen. Til norsk lammefrikassé! Det er ikke verre enn å koke lammekjøtt og lage hvit saus med en annen teknikk - der jevningen ristet og har i kraften.

En skikkelig høstlørdag avsluttes med en særdeles vellykket plommekake.

Søndag: innbakt laks

Avslutningen på denne uka krones med innbakt laks. Mellom to laksefileter ligger det en herlig urtesaus og det pakkes inn med mørdeig og resultater er en forbløffende vakker og sprø innpakningen av den saftige laksen.

Tilbehør? Hva med ertepuré og en kanskje en soppblanding med litt parmesan? Jo - for nå er det høst.

Ha er herlig uke!

Tirsdag:

Erik Hannemann

Kremet pasta med kylling

Pasta er redningen når du trenger kjappe middager. Denne inneholder veldig få ingredienser og er superenkel å lage.

Til 2 porsjoner:

400 g pasta

2 stk kyllingbryst

2 dl kremfløte

0,5 stk brokkoli

50 g parmesan

salt og pepper

olivenolje, til steking

smør, til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Til 6 porsjoner:

100 g kantareller

2 stk purre

Potetmos

1 kg poteter

200 g smør

3 stk eggeplomme

Fisk

200 g røkt kolje, eller blåkveite, uten bein)

400 g laks, uten bein

400 g torsk, uten bein

Hvit saus

35 g smør

35 g hvetemel

2 dl melk

2 dl kremfløte

1 ss estragon, tørket

salt og pepper

3 ss flytende fiskekraft, eller to terninger

4 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Plommekake

Oppskrifter med plommer burde vi hatt flere av! Denne plommekaken er helt suveren.

Ingredienser:

175 g smør

2 dl brunt sukker

12 stk plommer

1 ts vaniljesukker

3 stk egg

1 dl finmaltemandler(kjør mandler med kjøkkenmaskin)

1 dl mel

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley

Ingrid Espelid Hovigs lammefrikassé

Saftig, mørt, passe kokt lammekjøtt sammen med høstens friske, sprø grønnsaker er en fryd for både øye og gane. Her er Ingrid Espelid Hovigs lammefrikassé.

Til 4 porsjoner:

1 kg lam mekjøtt fra for eksempel nakke, bryst, bog eller ribbe

kokende vann

1,5 ts salt pr liter vann

3 stk gulrøtter

0,5 stk sellerirot eller to persillerøtter

Saus

5 dl kjøttbuljong eller grønnsakskraft

4 ss hvetemel

2 dl kaldt vann eller kraft

eventuelt litt salt og hvit pepper

finhakket persille

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomat saus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Potetsalat med dill

Enkelt og klassisk med dill.

Ingredienser:

500 g poteter

1 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

6 stk dill kvaster

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Saltbakt fisk

Det er så superduperenkelt at det er en lek! Prøv gjerne med fjellaure.

Ingredienser:

1 stk liten ørret (fjellaure)

1 kg salt, grovt

1 dl vann (eller litt mer)

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!