Den enkleste og morsomste måten å gjøre uka bra på er å lage mat du ikke har laget før. Det handler ikke om store forandringer, men bare små endringer. For eksempel med tilbehøret. Ta de sylta gulrøttene eller ertepureen som er på menyen denne uka, for eksempel. De setter en ny, fin spiss på hverdagsmaten.

Det er de små tipsene og triksene som gjør det litt mer artig å servere mat på tirsdager i september. Derfor har jeg forsøkt å legge til noen små, morsomme saker på flere av dagene. Ikke alle, bevares, vi må jo gjøre det levelig...

Synes du allikevel denne ukemenyen blir for vanskelig kan du finne noen enklere her.

Her er ukens ukemeny!

Mandag: Sitronpasta med pinjekjerner

Dette er en avlegger til klassikeren spagetti carbonara. Prinsippet er det samme: Pisket egg blandes sammen med kokvarm pasta - og her har vi litt sitron og pinjekjerner i som blir en stilig, liten pastarett som markerer starten på uka. Enkelt, raskt og godt!

Tirsdag: Torsk med hasselnøtter og ertepuré

Denne oppskriften på torsk får stadig flere tilhengere - og sånt er moro. Jeg foreslår herved å servere den med en god ertepuré. Det holder, i og for seg, men du kan gjerne koke noen poteter til.

Onsdag: Kjøttboller i verdensklasse

Kjøttboller er godt. Disse kjøttbollene er supre. Faktisk har kjøttboller aldri vært bedre enn disse. Trikset for å få kjøttbollene saftige er faktisk å blande kjøttdeigen med oppbløtt brød. Ellers henter disse kjøttbollene smakene fra rosiner (frykt ikke!), parmesan og pinjekjerner.

Torsdag: Ørret i rømmesaus med sylta gulrøtter

Ørret med rømmesaus er en gjenganger i de tusen hjem. Men, det er ikke så ofte de får selskap av syltede gulrøtter. Det gjør de denne gangen.

Fredag: Kyllinggryte med chorizo

En gryte blir mye bedre med chorizo. For dem som ikke har stiftet bekjentskap med denne spanske pølsa kommer det herved en løp-og-kjøp-beskjed. Den setter prikken over i-en på en masse retter - og særlig dem som er tomatbasert.

Lørdag: Posjert laks med potetpannekake

Laks serveres her med en kul potetpannekake. La ovnen gjøre mesteparten av jobben med fisken, så kan du bruke kokeplatene til å lage potetpannekake: riv poteter og løk, klem blandingen sammen i en stekepanne og stek potetpannekaken på begge sider.

Søndag: Ferskt kjøtt og suppe

Vi avslutter med en rett som er laget for søndager, nemlig ferskt kjøtt og suppe. Det handler her om å treffe blink med den sursøte løksausen. Smaken er det bare en som kan justere perfekt: Deg.

Håper du får en herlig matuke!

Tirsdag:

Erik Hannemann

Sitronpasta med pinjekjerner

Så enkelt er det å lage pasta med mye, god smak.

Ingredienser:

250 g pasta

3 stk egg

100 g parmesan

1 stk sitron

75 g pinjekjerner

eventuelt litttimiantil pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Ertepuré

Ertepuré er den raskeste veien til godt tilbehør.

Ingredienser:

250 g erter, frosne

2 stk sjalottløk

1 stk selleristang

4 kvist mynte

salt og pepper

50 g smør

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Clotilde Dusoulier

Syltede gulrøtter

Dette er den raske måten å sylte gulrøtter på.

Ingredienser:

2 stk gulrøtter

40 g ingefær, fersk, vasket og skåret i biter (skallet på)

120 ml eddik, hvit, vanlig eddik

1,5 ts salt

1,5 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Kyllinggryte med chorizo

Det er enkelt og supergodt.

Ingredienser:

2 stk gule løk

1 stk hvitløk

1 bokser tomatboks

1 stk squash

1 stk paprika

1 stk chorizopølse

1 stk kylling

3 dl tørr sherry, eller annen hvitvin

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Potetpannekake

Så enkelt er det å lage potetpannekake. Et potetpannekake lages av revne poteter og løk som du presser ned i en stekepanne og steker gyllen med smør.

Ingredienser:

5 stk poteter

0,5 stk løk, vanlig gul

salt og pepper

olje/smør til steking

1 ss rosépepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

TVNorge

Ørret i rømmesaus

Her kan du bruke fjellørret som renses og rosses/skrapes for skjell.

Ingredienser:

4 stk fjell ørret er, ca 350 gram per stykk

hvetemel

smør

salt og pepper

1 bokser seterrømme

4 ss persille eller gressløk

salt og pepper

sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Posjert laks

Å posjere er jålete ord for å trekke fisken i ovnen.

Ingredienser:

1 stk appelsin

1 stk laksefilet

1 ss estragon, tørket

2 l vann

2 ts salt

1 ss pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!