Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius

Det sunneste grillkjøttet

Ikke alt grillkjøtt er nei-mat. Her er de sunne alternativene.

Når værmeldingene er så lovende som de er nå, frister det å kline til med en helukes grillmeny!

Det beste med grillmat er at den smaker bedre enn vanlig mat, selv om den blir brent.

Om det er fordi sola skinner eller pilsen jeg har i hånda er usikkert. Men grillmat blir godt selv om maten er svidd, stekt litt for lite eller kyllingen litt tørr.

Mandag

Her har jeg satt sammen en hel ukemeny med grillmat. Det braker løs med deilig laks. Har du ikke grillet laks før (rett på grillen, uten folie) og er redd det kan gå skeis? Sjekk denne videoen. Det er Bent Stiansen som står for oppskrfiten. Server den gjerne sammen med potetsalat .

Tirsdag

Nestemann ut er et enkelt og veldig deilig grillspyd med saftig lammekjøtt og timian. Oppskriften kommer direkte fra vår venninne i Paris, Clotilde Dusoulier.

Onsdag

På onsdag ser jeg for meg grillet kyllingbryst. Til kyllingen har jeg laget en god puré av gulrøtter som er smaksatt med kumin. Du kan selvsagt bruke krydder som ikke sier like kraftig fra, for eksempel basilikum, sitronpepper eller estragon.

Les også: Vi har testet sommerølet

Torsdag

En av mine absolutte sommerfavoritter er blåskjell. Og de blir nesten ikke bedre enn det Bent Stiansen gjør: Lager et superdeilig kryddersmør med hvitløk og masse friske urter og damper skjellene i hvitvin. Ja, på grillen. Se videoen her om du lurer på hvordan det gjøres.

Fredag

Vi avslutter uka som vi begynte, med laks! Dette er en folievariant laget av yours truly. Jeg legger simpelthen på noen skiver med sitron, appelsin og en kvist med timian. Like enkelt som det er genialt.

God grilluke!

Ny tjeneste: Få en grillmeny til din mobil hver fredag og bli grillkonge i sommer!

Grillet laksefilet med olivenolje og sitron

Dette er Bent Stiansens fantastiske oppskrift på grillet laks. Enkelt og perfekt!

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

2 ts salt

0,5 ts malt, hvit pepper

0,5 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Grillspyd med lam og timian

Her er Clotilde Dusouliers nydelige grillspyd av lam med timian.

Til 4 porsjoner:

600 g lammekjøtt uten ben

1 stk gul løk

2 stk små tomater

1 stk paprika, rød

timian, tørket

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Stekt kyllingfilet med oransje tilbehør

Kyllingfileten trenger litt hjelp fra andre smaker. I denne finner du både honning og kumin.

Til 2 porsjoner:

300 g gulrøtter

100 g smør

1 ts kumin

2 stk kyllingbryst

2 kvist timian

1 ss honning

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Grillede blåskjell i urtesmør

Her er Bent Stiansens geniale oppskrift på blåskjell som du lager på grillen!

Til 4 porsjoner:

2 kg blåskjell

0,5 dl sitronsaft

1 dl hvitvin

150 g smør

2 fedd hvitløk

2 dl hakkede urter som persille, gressløk, estragon og dill

0,5 ss finkvernet, hvit pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!