Her er denne ukens meny. Jeg er sikker på at du kommer i skikkelig feriestemning med denne maten. Du får hilse på makrellen, pestoen og gjøre et beskjentskap med den toscanske salatkjempen.

Her er ukens ukemeny!

 

Mandag: Keiserens salat

Den herlige salaten spises verden over, året rundt. Men, spør du meg smaker den best om sommeren.

Ikke alle cæsarsalater lages med bacon, men det gjør denne. Og baconet steker du aller best i ovnen - bare se her.

 

Tirsdag: Enkel sommermiddag

Dette er en rett for de varmeste sommerdagene. Du koker asparges, ruller kokt skinke rundt og serverer med egg. Jeg liker posjerte egg best til den her. Og så gjelder det å skaffe seg en skikkelig god skinke.

 

Onsdag: Lam og pesto

Marit Røttingsnes Westlie har laget denne deilige retten. Og det er skikkelig sommermat når lammekoteletter møter pesto til fest på samme tallerken.

 

Torsdag: Den toscanske superhelten

Den giganten er en blanding av en oppskrift og en institusjon i Toscana. Den friske salaten får smakene av tomat, agurk og olivenolje - men det som setter fart i sakene er rødvinseddiken, faktisk.

Denne salaten står på bordet i tusenvis av italienske hjem gjennom hele sommeren. Panzanella er også svært billig, her er det ingen dyre ingredienser.

 

Fredag: Stekt makrell og epletzatziki

Synet av en stekt makrell gir sol i sinnet - uansett vær. Her blir den servert med epletzatziki.

I oppskriften står at du skal bruke kniv, men jeg synes det er enklere å rive agurk og eple på rivjern. For å raskt få ut litt av fuktigheten pleier jeg å bruke et kjøkkenhåndkle: Legg revet agurk og eple mitt på håndkle, samle hjørnene og skvis ut så mye saft du klarer med hendene.

Nå er du klar til å vende det inn i yoghurt og hvitløk.

 

Lørdag: Ikke spar på ribbene

Ta en titt på videoen så ser du hvor enkelt det er å lage denne.

I oppskriften brukes det kjøttfulle spareribs - ikke det skrinne greiene du vanligvis får i butikken.

Til spareribsene har jeg laget en enkel og grønn salat med aspargesbønner, reddik og tomat.

 

Søndag: Den beste grønnsaken du kan grille

Denne uka avsluttes med min sommerfavoritt, nemlig grillet aubergine.

Oppskriften har jeg hentet fra den supre Simon Hopkinson. Hemmeligheten ligger faktisk i dressingen (som er litt komplisert å lage) og de friske basilikumbladene. Det, sammen med grillede auberginer, er helt suverent.

Det er kanskje ikke tilstrekkelig til en hel søndagsmiddag, men grill gjerne noen gode, sterke pølser til - så kommer du i mål.

 

Ha er herlig, sommerlig matuke!

 

Mandag:

Cæsarsalat med kylling

En klassiker som garantert blir en suksess.

Ingredienser:

1 bt salatblader etter eget ønske

2 stk kyllingbryst

150 g bacon

3 skiver loff eller annet brød

olje til pensling

salt og pepper

Dressing

2 stk eggeplomme

2 ts dijonsennep

2 fedd hvitløk

0,5 stk sitron, saften av den

2 dl olje, oliven eller raps

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Asparges og skinke

Enkelt og veldig, veldig godt.

Ingredienser:

1 bt ferskasparges

12 skiver skinkeav god kvalitet

4 stk egg

1 stk vannmelon

olivenolje, ekstra virgin

Grovpepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Øystein Westlie

Grillede lammekoteletter med pesto og råstekte grønnsaker

Dette er sommermat med skikkelig stor S! Så fargerik og frisk i fargene og nydelige smaker!

Til 4 porsjoner:

4 stk lammekoteletter

0,5 ts salt og nykvernet pepper

0,5 ss olivenolje

Råstekte grønnsaker

8 stk nypoteter

1 stk søtpotet

2 stk gulrøtter

2 ss olivenolje

0,5 ts salt og nykvernet pepper

Basilikumpesto

4 ss pinjekjerner

1 potte stor pottebasilikum

1,5 dl olivenolje, extra virgin

50 g parmesan, nyrevet

0,5 ts salt og nykvernet pepper

6 dråpe tabasco

0,5 ts sitron, saften av den

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Panzanella

Dette er den beste, italienske sommersalaten som finnes. Og den er billig!

Til 4 porsjoner:

5 skiver brødskiver

salt og nykvernet pepper

7 ss olivenolje, extra virgin

2 ss rødvinseddik

0,5 stk agurk

1 stk rødløk

6 stk cherrytomat

3 fedd hvitløk

basilikum

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Panert makrell med epletzatziki

Sommermat! Server med potet, brød eller om du er leken i et pitabrød.

Til 4 porsjoner:

2 stk makrell på rundt halvkiloen

6 ss mel

olje til pensling

2 ss smør

godt med salt

pepper, svart

1 stk sitron

400 g matyoghurt

3 stk Granny Smith eple r

4 fedd fersk hvitløk, eller 1 fedd vanlig

2 stk agurk

olivenolje, extra virgin

maldonsalt

pepper, svart

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Spareribs

Spareribs er kongen av grillmaten. Slik lager du ekte spareribs...

Til 4 porsjoner:

4 stk spareribs

Penslesaus

2 stk løk

4 stk tomat

4 ss ingefær, fersk

4 ss honning, flytende

1 ts worchestershiresaus

2 fedd hvitløk

1 stk rød chili

Grønne bønner

250 g aspargesbønner

4 stk reddik

2 stk tomat

olivenolje, extra virgin

1 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Auberginer med super hvitløksdressing

Auberginer har aldri vært bedre.

Til 4 porsjoner:

12 fedd hvitløk

salt og nykvernet pepper

1 ts dijonsennep

1 stk sitron, saften av den

2 dl olivenolje

2 stk aubergine

25 stk basilikumblad

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!