Perfekt hamburger

Hamburger Heaven

De beste hamburgerne lager du selv. Se oppskrifter fra mesterkokkene Trond Moi og Bent Stiansen.

RIKTIG KJØTT: Det beste i hamburger er karbonadedeig eller ferskt grovmalt biffkjøtt fra slakteren.

RIKTIG KJØTT: Det beste i hamburger er karbonadedeig eller ferskt grovmalt biffkjøtt fra slakteren. Foto: Foto: istockphoto

Publisert Oppdatert


Populær kyllingkjøttdeig

Det er vel få ting som er så erkeamerikanske som hamburgeren. Men, som vi ser av navnet, handler det om en tysk import. Den store, litt flate «kjøttkaken» kom til USA med tyske innvandrere på 1850-tallet. Hvem som kom på ideen med å legge denne kjøttkaken mellom to stykker brød, sier imidlertid historien ingenting om.

Nå er hamburgere blitt gigantindustri, hvor kjeder som McDonald's, Burger King m.fl. har spredt seg utover hele kloden. Det stedet skal være både gjemt og glemt som ikke har en McDonald's-restaurant.

Kjøttet viktig

Men dette skulle handle om å lage hamburgeren selv. Og da er kjøttet megaviktig. Det holder ikke å kjøpe ferdige hamburgere eller karbonader. Disse kommer så godt som uten unntak i kategorien «soyapuck», dvs. at det er lite kjøtt og mye soya i dem. Det bærer smaken også preg av.

Da er det bedre å starte med kjøttdeig, eller enda bedre: karbonadedeig. Hvis du virkelig vil ha det aller beste, skal du be slakteren (i den grad slike fremdeles finnes) eller betjeningen i ferskvaredisken på super'n om å grovmale skikkelig biffkjøtt for deg.

Husk å ikke steke burgerne for lenge - de skal være rosa i midten.

Standard tilbehør

Hamburgerbrød får du kjøpt overalt, men det beste er det du lager selv. I hamburgeroppskriftene fra både Bent Stiansen og Trond Moi finner du også oppskrift på brød.

Ellers er salatblader, tomatskiver, sylteagurk og rå løkringer standard tilbehør. Det samme er pommes frites, alternativt ovnstekte båtpoteter. Du bør også ha en god ketchup og en skarp sennep, gjerne av dijontypen. Skal du lage cheeseburger, bør du ha en god og smakskraftig ost. Vellagret cheddar er det beste, men du kan også bruke de vellagrede variantene av norvegia, jarlsberg eller sveitser. Stekt bacon er også populært tilbehør. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan utstyre hamburgeren din med.

Mesternes oppskrifter

Nedenfor har vi samlet et knippe deilige hamburgeroppskrifter. Den første oppskriften er fra Bent Stiansen. Resten kommer fra Trond Moi, med unntak av den siste som er fra TV2s Wenche Andersen.

 

Hamburger (grunnoppskrift)

Hamburger med blåmuggost og mangosalsa

Hamburger med ost og bacon

Hamburger med sopp og chilimajones

Hamburger med amerikansk dressing

Les også:

Mekk en saftig fiskeburger

Ubrukelig turburger

Populær kyllingkjøttdeig

Erik Hannemann

Hamburger med viltkjøtt og sopp

Dette er en fabelaktig burger som blir superlukseriøs om du bruker både Madeira og gåselever.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Reinsdyrskav

200 g Kjøttdeig

2 stk Einebær

100 g Foie gras

4 ss Madeira

75 g Parmesan

150 g Sopp

1 stk Løk

Salt og pepper

Smør/olje

2 stk Hamburger

1 ts Sennep

4 stk Salatblader

Erik Hannemann

Fransk burger

I denne hamburgeren er det kyllingkjøtt og bearnaise.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

200 g Kylling

200 g Andekjøtt

1 stk Sjalottløk

1 dl Bearnaisesaus

2 ts Provencekrydder

1 stk Artisjokkhjerte

2 ss Soltørkede tomater

Salt og pepper

4 stk Salatblader

2 stk Hamburgerbrød

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag