Oppskrifter til helgen

En kul helgemeny

Kos deg skikkelig i helgen! Her er menyen.

INDISK mat: Dette er en av de store, klassiske rettene fra India, biryani.

INDISK mat: Dette er en av de store, klassiske rettene fra India, biryani. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Dette er en av de helgene hvor jeg vil mumse. Jeg vet allerede nå at jeg skal lage meg den kule krydderblandingen dukkah som spises ved å først dyppe små brødbiter i olje, så i blandingen. Og et glass godt øl. IPA sannsynligvis, kanskje akkurat denne.

Det er begynnelsen. Bare begynnelsen. For kjøkkenet lokker meg med sin lune varme og udiskré sjarme. Og der har jeg tenkt å koke sammen en herlig, liten treretter. Det har jeg for vane (og du finner drøssevis med treretters menyer her).

Forrett

En godt bevart hemmelighet er at krabbekjøttet er svært godt på denne tiden av året. Krabbekjøtt, med et ørlite sting av cayennepepper er nydelig. I denne forretten serveres krabbekjøttet i stekt squash med noen mangobiter. Du kan sjekke flere oppskrifter med krabbe her.

Hovedrett

Hovedretten henter vi fra Indias krydderduftende kjøkken. Det er en herlig klassiker jeg har hentet fram her, nemlig biryani. Ikke la deg skremme av den lange ingredienslisten! Mesteparten er krydder.

I denne retten steker du først poteter gylne og sprø. Og så går du i gang med lage den salige blandingen av krydderier, kylling, tomat og yoghurt.

For meg er det ren vinterterapi å lage denne indiske maten. Oppfordring: Ta deg et glass øl (til), justere smakene og kos deg med å lage biryani. Ikke stress og servér den når du synes at den er helt perfekt krydret.

Dessert

Til dessert skal jeg våge meg på en creme brulee. Det er slett ikke så vrient som ryktet skal ha det til. Men, jeg hadde ikke laget den om jeg ikke hadde et godt redskap til å brenne den av på toppen, som lager det knekket som er så karakteristisk for denne desserten. Du får kjøpt egne brennere til denne oppgaven i gode kjøkkenbutikker. Men, en skibrenner gjør absolutt susen.

I denne oppskriften er det litt pasjonsfrukt. Det kan droppes om du ikke får tak i det. Ellers kan du forsøke deg på den nære slektningen, crema catalana som er vanligere i Spania.

Og med det ønsker jeg god mumsehelg!

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

 

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Krabbe med mango

Dette er enkle greier.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 knivsodd Cayennepepper

300 g Krabbekjøtt

1 stk Mango

3 ss Majones

1 stk Squash

1 ss Gressløk

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

5 stk Poteter

2 stk Løk

2 fedd Hvitløk

0.5 ts Chilipulver

4 cm Ingefær

0.5 ts Gurkemeie

1 ts Kumin

3 stk Tomater

2 ss Yoghurt

0.5 ts Kardemomme

1 ts Kanel

1 stk Kylling

1 stk Løk

2 stk Nellikspiker

1 ts Kanel

2 cm Ingefær

1 klype Safran

1 ts Kardemomme

500 g Basmatiris

Vann

3 ss Kylling

Salt og pepper

Olje til pensling

Erik Hannemann

Creme brulée med pasjonsfrukt

Med litt pasjonsfrukt blir denne desserten ganske perfekt.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

6 stk Eggeplomme

6 ss Sukker

4 dl Kremfløte

1 stk Vaniljestang

1 stk Pasjonsfrukt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning