Oppskriften på en god helg

Min luksushelg

Dette unner jeg meg i helgen.

Sherry og skinke på mitt luksusfat.

Sherry og skinke på mitt luksusfat. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Mat med adresse

Det er befriende å spise mat med adresse. Vanlig industrimat er trøstesløst anonymisert bak store fargerike logoer og varemerker. Det skaper en distanse til maten som jeg mener er usunn og trist.

En slik kulinarisk fremmedgjøring gjør at vi fort mister respekten for dyr, bønder og natur. Vi mister fort en forståelse av kvalitet - en sammenheng enhver seriøs råvareprodusent har under huden.

En norsk spekeskinke omtales ofte som for salt eller for kjedelig. Det kan være objektivt sant eller usant.

Spania og Italia har klart å skape et helt annet image for sine skinker. Det har å gjøre med flere ting, men det viktigste er kanskje en dyp og sterk lokal forankring.

Les også: Dobbelt så raskt som pasta

Les også: Polet dumper prisene på disse varene

Share

Den spanske serrano-skinka kommer fra Sørvest-Spania. Det skaper et felles insentiv til alle bøndene i området. Produsentene vet at de må levere skikkelig kvalitet for å opprettholde omdømmet. Det oppstår en indre kvalitetsjustis.

Området er ikke større enn at folk kjenner hverandre - og det gir en egen dynamikk også når det gjelder utveksling av kunnskap og erfaringer.

Det finnes fire hovedkategorier av de berømte, spanske skinkene. Den gjeveste heter Iberico de Bellota. De andre kategoriene er, Jamón Iberico de Recebo, Jamón Iberico (tidligere Jamón de Pata Negra og Jamón Serrano.

Skinkene er supre, hele gjengen. Det er dog verdt å merke seg at en bellota fra en produsent kan være bedre enn en annen.

Vinen

Fra det samme hjørnet av Spania, litt nærmere havet, finner vi de tre sherry-byene Sanlucar de Barrameda, Puerto de Santa Maria og Jerez. Navnet sherry kommer av engelskmennene trøblet litt med uttalen av Jerez - så ble det sherry.

Sherry forbinder de aller fleste med noen søtlige viner som gamle damer er glad i. Det er feil og riktig på en gang. Gamle damer liker søtlig vin. (Men, det gjør også yngre folk).

Imidlertid lages det også mye sherry som ikke er søt. De knusktørre sherry-variantene heter fino eller manzanilla (om de kommer fra området rundt byen Sanlúcar de Barrameda).

Les også: Slik sover ungen gjennom natta

Les også: 9 råd for en lykkelig barndom

Vinene har litt høyere alkoholprosent en vanlig vin. Det er fordi man tilsetter litt brandy i vinen. Opprinnelig var det for at vinen skulle holde seg bedre (særlig med tanke på lange transportetapper). Når en sherry er søt kommer sukkeret fra brandyen.

Den sherryen jeg har valgt er en helt tørr variant - en Manzanilla. Null sukker. Tørr sherry er det få som liker umiddelbart. Det tar gjerne litt tid å venne seg til. Men, som med god musikk, så blir man mest glad i det man må investere litt i. Da blir betalingen desto større.

Manzana betyr eple på spansk, og du behøver ikke være ekspert for å kjenne at det dufter syrlige, friske, grønne epler.

På mitt luksusfat denne helgen ligger det skinke, oliven (sherry er det eneste som passer til oliven), kanskje litt ost - og et glass duggfrisk manzanilla. God helg.

Her kan du søke blandt over 4000 oppskrifter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning