Jeg er på vei til Marokko. Ikke det at jeg har bestilt flybilletter eller blinket meg ut et hotell.

Neida.

Jeg tar kjøkkenveien.

Boka jeg har kjøpt heter The Food of Morocco. Den er laget av den utmerkede Paula Wolfert. I fjor ble boken kåret til beste internasjonale kokebok av James Beard Foundation.

Den er stappfull av fristende bilder og fine oppskrifter som dufter av gode krydderier på hver eneste side.

Det er bare det, at mange av oppskriftene krever syltede sitroner. Og det finner ikke jeg noe sted.

Stopp! Jeg vil ikke ha noen tips om hvor det kan kjøpes, for nå har nemlig mine egne. (For all del, fortell gjerne hvor de kan kjøpes på Facebook-siden vår).

Mat fra Marokko

Det er sannsynlig at den gode marokkanske gryta har skylden for at jeg nå går inn i det marokkanske kjøkkenet.

Jeg bestemte raskt for å lage egne syltede sitroner. Og dersom du har lyst til å være med på den kulinariske reisen til Marokko, ja, så har du sjansen til å bli med nå!

Det var virkelig ikke vanskelig å sylte sitronene. Det finnes ørsmå nyanser i hvordan dette gjøres rundt om, men prinsippet er det samme: Legg sitroner på glass med masse salt og sitronsaft.

Jeg fulgte Wolferts oppskrift og hun bruker den tradisjonelle måten å skjære opp sitronene på. Det gjøres med to dype hakk fra hver sin side, som ikke krysser hverandre. Altså: Lat som du skal dele sitronen i to, men stopp før du skjærer helt igjennom. Snu sitronen og gjøre det samme fra den andre siden (For all del, du kan også bare dele sitronene i to eller i båter, men det er sånn det gjøres i Marokko). Slik:

=

© Foto: Christopher Sjuve

Når du har gjort det fyller du med salt. Bruk en spiseskje salt per sitron:

=

© Foto: Christopher Sjuve

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Til slutt fylles hele glasset opp med sitronsaft.

Så kommer ventetiden. Det tar nemlig fire uker før de er klare til bruk. Men, den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves.

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook så får du svar på alt de lurer på om mat!

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Christopher Sjuve

Syltede sitroner

Dette er oppskriften på syltede sitroner. Det er helt sentrale i det marokkanske kjøkkenet.

Til 4 porsjoner:

12 stk sitron

12 ss salt

Høyde (px): Bredde (px):
=

© Foto: Christopher Sjuve

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!