Spinat- og olivenpai

GRØNT FYLL: Spinat- og olivenpai. © Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no

Tomatpai

TOMATPAI: Et lekkert lite måltid. © Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no

Paiskallet lager du enten av mel, smør, vann og salt, eller du kan bruke butterdeig som bunn. Hvis du forsteker skallet, kan det lønne seg å prikke bunnen godt med en gaffel, dekke den med et matpapir og legge tørkede bønner eller erter på toppen. På den måten hever ikke paideigen seg.

Ta en titt i kjøleskapet, så finner du fyllet der. Paien kan fylles med kaldt kjøtt eller fisk fra middagen i går, skinke, bacon, kylling eller stekt kjøttdeig. Sopp og grønnsaker som paprika, løk og squash er kjempegodt i en pai. Forsøk også å frese rå, finrevne gulrøtter med finhakket løk og timian. Dryss på litt mel og spe med melk. La det koke litt til meljevningen tykner. Ha det i et forstekt paiskall og server den varm.

Ellers er det vanlig å bruke en blanding av egg og melk som helles over fyllet før paien stekes ferdig. Riv gjerne litt god ost oppi. Du kan bruke en mild gulost, men en vellagret ost gir mer smak. Prøv dessuten med chèvre eller fetaost hvis du vil sette en spiss på paien.

Paien er god til middag eller aftens med en salat ved siden av. Og har du rester av paien dagen etter, så er det litt festligere å åpne matpakken når det ligger et godt stykke pai oppi.

Middagspaier

Quiche Lorraine

Pai med røkelaks og hvit geitost

Pai med kalkun og brokkoli

Spinat- og olivenpai

Kjøttdeigpai med tyttebærlokk

Tomatpai

Middelhavspai

Festpai med reker

Dessertpaier

Blåbærpai med kardemommekrem

Fransk epleterte

Honningpai

LES OGSÅ:

La ovnen gjøre jobben

Blåbærpai med kardemommekrem

SØT: Blåbærpai med kardemommekrem. © Foto: Eva Brænd/melk.no

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!