Oppskrift på kake

Kuppelkake

Kuppelkake, eller zuccotto som den heter på italiensk, skal serveres halvfrossen.

MELISSTJERNE: Kuppelkaken er dekket med sjokoladeglasur og melismønster. Stjerneformen lages ved å bruke sjablongteknikk.

MELISSTJERNE: Kuppelkaken er dekket med sjokoladeglasur og melismønster. Stjerneformen lages ved å bruke sjablongteknikk. Foto: Foto: Astrid Hals/egg.no

Publisert Oppdatert
INSPIRASJONSKILDE? Kaken zuccotto ligner kuppelen på Santa Maria del Fiore ("Il Duomo") i Firenze.

INSPIRASJONSKILDE? Kaken zuccotto ligner kuppelen på Santa Maria del Fiore ("Il Duomo") i Firenze. Foto: Foto. Crestock

Du har kanskje prøvd den italienske dessertkaken tiramisu? Om du liker den, bør zuccotto også falle i smak. De er ikke helt ulike, men zuccotto er et langt mer imponerende "byggverk".

Slik lager du tiramisu.

Under zuccottos strålende kuppel av sjokoladeglasur skjuler det seg mengder av herligheter som marengs, sukkerbrød, sjokolade, fløte, kaffe og konjakk.

Oppskrift på kuppelkake fra Toscana

Også i Italia er det forskjellige oppskrifter på kakeklassikerne, så også med zuccotto:

Varianter av kuppelkaken

  • Bruk både cognac og mandellikøren amaretto til å dynke sukkerbrødet med. Du kan også bruke en blanding av kirsebærlikøren maraschino, appelsinlikør og brun rom.
  • Bringebærene i den lyse kremen kan erstattes med malte og skåldede mandler og valnøtter. Kandiserte frukter og cocktailbær er et annet alternativ.
  • Kaken kan pyntes med mokkabønner, revet sjokolade, mandelflak og/eller kandiserte frukter.

Zuccotto er ordet for "lite gresskar" på italiensk, et navn den har fått trolig på grunn av den runde formen. Eller kanskje ordet opprinnelig kom fra "zucchetto" som er kalotten til kardinalene? Det er også mange som mener at formen på kuppelkaken er inspirert av kuppelen på Il Duomo, katedralen i Firenze.

Kilder: wikipedia.org , "Det ekte italienske kjøkken" av Reinhardt Hess og Sabine Sältzer (Cappelen 2000)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning