Grillet mais ser kult ut. Og det smaker digg.

Da får det heller gå at det fester seg i tenna.

Det er nemlig det eneste jeg vil innvende mot mais.

 

Når sant skal sies hadde ikke mais vært det samme uten smør. (Men, akk, hva hadde vel vært det samme uten smør?). Til gjengjeld er nygrillet mais med smeltende smør er et helt sommereventyr i seg selv. Et sommereventyr man for øvrig kan oppleve på vinteren ved å putte dem i ovnen.

 

Smør, rett fra pakka, er helt ok. Men, det er ikke spesielt vanskelig å gjøre smør mye bedre.

 

Det enkleste å gripe til er hvitløk. Knus et fedd og mos det inn i smør. Vipps, så har du hvitløksmør.

Om du vender inn litt sennep, gressløk og sitronsaft har du et enda bedre smør.

 

Her er noen flere varianter:

 

  • Smør, chili (cayenne) og hvitløk
  • Smør, lime og koriander
  • Smør, reker (moste) og koriander
  • Smør, estragon og hvitløk
  • Smør, bacon og pepper
  • Smør, dill og sitron
  • Smør, sitronskall og pesto
  • Smør, basilikum og persille
  • Smør, gressløk og hvitløk
  • Smør og karri
  • Smør, spisskum og chili

 

Slik blir grillet mais best

Det tar mellom tre og ti minutter å koke mais. Det er litt avhengig av hvordan du vil ha dem. Det tar uansett ikke lang tid.

Likefullt, nå får vi kjøpt kokt mais i butikken. Jeg kan se hvordan det appellerer til alle som vil ha noe på grillen fort.

Om du skal grille rå mais tar det omtrent et kvarter, mens det går fortere med kokt. Jeg liker å grille kokt mais, så kan jeg bare konsentrere meg om å få dem til å se kule ut. Det er noe fascinerende med den fine kontrasten mellom gult og svart - kanskje fordi vi fargessvake nettopp liker de sterke kontrastene.

 

Mens den ennå er varm må vi ha på smøret. Og når jeg kløner og holder mobilen i en hånd, da ser det slik ut:

mais

 

Maisen kan du servere i steden for "ventepølse" - det vi kaller grillede pølser til utålmodige barn (som egentlig bare bidrar til at middagene barna blir mette før den egentlige middagen begynner - og dermed har de verken lært at man skal vente på maten, ikke omvendt eller at mat er noe vi spiser sammen på samme bord, samtidig).

Sett maisen på bordet sammen med en god skål med ditt yndlingssmør, så skal du se at alle blir smørblide.

 

Dette fungerer utmerket sammen med den ultimate sommerfisken, nemlig makrell. Har du ikke grillet den før, så ta en titt her.

Om du vil lage det til en litt mer stilig forrett kan du skjær løs maisen fra kolben, vende inn det gode smøret og så legge det på uthulede (skikkelig modne) avokadoer eller i grillede paprikaer hvor du fjerner "hatten".

 

Christopher Sjuve

Grillet mais med hvitløkssmør

Enkelt tilbehør til grillmat? Her er det.

Til 2 porsjoner:

2 stk mais

4 ss smør

1 fedd hvitløk

1 ts estragon

sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!