Oppskrift på frukt- og nøttebrød

Frukt og nøttebrødet du koser deg med

Bak et brød i dag. Med frukt og nøtter.

FRUKT OG NØTTEBRØD: Her har du et frukt og nøttebrød som du kommer til å digge.

FRUKT OG NØTTEBRØD: Her har du et frukt og nøttebrød som du kommer til å digge. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Å gi italienerne æren for pizzaen (og den gode bunnen) er OK. Cevichen kan Peru få.

Det er mindre rift om opprinnelsen til frukt- og nøttebrødet. Og det ligger nok begravet dypt i historien. Ikke noe land eller folk vil ha æren for oppfinnelsen.

Det virker også vrient å finne et sannsynlig opphav. Det eneste vi kan være måtelig sikre på er at både frukt og nøtter kom før brødet og at frukt- og nøttebrød kom etter brødet.

Og mest sannsynlig oppsto fenomenet mange steder til ulike tider. Det handler jo tross alt bare om å hive noen nøtter og litt tørket frukt i en brødeig. Ikke sant?

Tja, det kommer an på. Vi tenker nok mest på brødet med kandisert frukt, når vi hører "frukt- og nøttebrød". Teknikken ble sannsynligvis utviklet av araberne. Å kandisere frukt handler om å koke frukt i sukkerlake, helt til alt vannet i frukten fortrenges til fordel for sukker. Selv om kandiseringsteknikken har vært kjent i uminnelige tider har det ikke alltid vært noe for hvermansen. Først med moderne, industrielle teknikker har det blitt allment tilgjengelig. Og med enklere tilgang har også fruktbrødet (med eller uten nøtter) blitt mer populært.

Det er heldigvis ikke mange regler eller konvensjoner å forholde seg til her. Fruktbrødets fetter, krydderbrødet er, ikke sjokkerende, svært populært langs ekvator. Langs kryddernes breddegrader på Trinidad og Tobago, Bahamas og Fiji er krydderbrød (i ulike varianter) får du brød som dufter av nydelige krydder overalt - og til alle døgnets tider. Alle som har vært på Tavewa Island vet hva jeg snakker om (det er ikke spesielt mange, men de vet hva jeg snakker om).

Om du har krydder i fruktbrød? Se, det er et åpent spørsmål. Jeg har valgt å holde krydderne unna i denne omgangen (oppskrift nedenfor). Det er mest fordi jeg tenker at krydderbrød er en annen greie.

En av de mest kjente variantene er julekake (eller julebrød) og kanskje det italienske panettone . Men, vi finner også Bollo de higo som er en variant fra Spania (med valnøtter og fiken).

Nedenfor finner du min variant, den er full av valnøtter, pistasjnøtter, aprikos og fiken. Men, jeg er altså ikke fremmed for å ha i andre ting, men ikke sukker. Det er søtt nok som det er, tenker jeg. Spis det gjerne sammen med et godt stykke med chevre, brie eller annen ost.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning