Fiskegrateng kan være så mangt. En passe kvalifisert gjetning er at de fleste møter denne retten i form av en frossen aluminiumsboks med masse, salt makaroni. Det er ikke fiskegrateng.

Fiskegrateng er en elegant, kul og lekker matrett som er en pilar i det norske, men også europeiske kjøkkenet. Det er på tide å gi den en facelift som matfabrikkene dessverre har gjort nødvendig.

En klassisk måte å degradere en rett er å la ferdigmatprodusenter få fingra i den og lage sine kjønnsløse. frosne varianter. Plutselig klinger ikke "fiskegrateng" like fristende og innbydende lenger - fiskegratengen blir en dalende, kulinarisk stjerne fordi vi får servert kjipe og utvannede, makaroniserte utgaver av den gylne og forførende originalen.

Det var nettopp slik det begynte med meg også. Jeg ble utsatt for ferdigvarianten (ikke spør...) og jeg ble, på vegne av fiskegratengen, oppriktig opprørt. Jeg frykter for fiskegratengens image. Og jeg forsto straks at min ridderlige oppgave var å redde fiskegratengens renommé. Om ikke annet, så overfor de jeg vanligvis lager mat til.

Tre triks gjør fiskegratengen bedre

Jeg har ikke noe i mot den klassiske fiskegratengen. Men, så hadde jeg noen kantareller på bordet. Derfor, passe tilfeldig, havnet de i gratengen. Det er ikke noe jeg ville tenkt ut, men er en av disse taver-hva-man-haver tilfellene. Og jeg kan si det så enkelt: Det blir ikke siste gang. Faktisk tror jeg neppe jeg vil lage noen fiskegrateng uten sopp.

Kantarell var det første "trikset". Det andre? Jo, det handler om fisken. Vanligvis brukes det bare en type fisk - og i ferdigvarianten er det gjerne en billig, anonym og hvit fisk. Mitt beste råd er å ha med litt røkt fisk, sånn at det kanskje utgjør 20 prosent. Brukt røkt kolje eller røkt blåkveite siden det er enklest å få tak i.

Det tredje tipset er bruke potetmos - og ikke makaroni. Jeg vet at det kan stride mot enkelte fiskegratengokonvensjoner, men tro meg: Dette blir bedre! I oppskriften har jeg bare brukt poteter, men det er ingenting i veien for å vende inn noen andre, kokte rotgrønnsaker.

Men trikset er å blande inn noen eggeplommer! Det som skjer når du legger potetmosen, med eggeplommer, på toppen er at denne blir sprø og fin når det stekes i ovnen. Pass også på å lage et mønster, altså at det ikke er for glatt og jevnt på toppen, for da blir stekeflaten større og dermed mer sprø.

Oppskriften på fiskegrateng finner du nedenfor!

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Til 6 porsjoner:

100 g kantareller

2 stk purre

Potetmos

1 kg poteter

200 g smør

3 stk eggeplomme

Fisk

200 g røkt kolje, eller blåkveite, uten bein)

400 g laks, uten bein

400 g torsk, uten bein

Hvit saus

35 g smør

35 g hvetemel

2 dl melk

2 dl kremfløte

1 ss estragon, tørket

salt og pepper

3 ss flytende fiskekraft, eller to terninger

4 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!