Jordbærene er forsinket

Hvor blir det av jordbærene?

I år må vi smøre oss med tålmodighet.

Sist oppdatert

- Jordbærene ser ut til å bli 7-10 dager forsinket, sier Arild Mysen. Han er jordbærbonde i Indre Østfold.

De gode nyhetene er at jordbærkulturene ser veldig bra ut.

- Det er mye bær, kvaliteten ser ut til å bli høy, sier jordbærbonden.

Riktignok er det noen norske jordbær å få tak i allerede. Men de store volumene av jordbær er ventet i månedsskiftet.

Mot normalt

- Årsaken til at bærene er litt "forsinket" i forhold til tidligere år er den pussige forsommeren, sier Britt Kåsin i Frukt.no. Hun forklarer at vi hadde en fin april og tidlig mai med masse blomstring. Den perioden avløses med en lang og kald periode med mye regn. Da stopper plantene opp veksten og bærene blir senere modne.

Norske jordbær er best i verden

Even Bratberg er statskonsulent i hagebruk og jobber ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Han forklarer at for de norske jordbærtypene er smaken viktigst. De fleste andre steder er det holdbarhet som er prioritert. Enkelt forklart er det fordi vi spiser dem, mens de andre pynter med dem.

- Utlendinger blir overrasket over hvor godt norske jordbær smaker, sier statskonsulenten.

En annen årsak til bærenes fortreffelighet er dyrkingsforholdene. I Norden er det ikke for varmt og plantene får veldig mye lys på grunn av de lange dagene.

- Bæret får dermed tid til å utvilke aromastoffer, forteller Einar Risvik, som jobber på Matforsk og har doktorgrad i sensorikk.

Les også: Derfor er norske jordbær best i verden

Her har du tre oppskrifter du kan glede deg til å lage når verdens beste jordbær kommer i butikken.

Flere oppskrifter finner du her.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også