Julebakst

Julens beste bakst

Julekake, lefser, flatbrød og saftige brød og rundstykker hører julen til. Her får du alt du trenger til både frokost, lunsj, middag og dessert.

<b>JULEBAKST: </b>Oppskrifter på diverse julebakst!
JULEBAKST: Oppskrifter på diverse julebakst! Foto: Sentralen
Sist oppdatert

Her har vi samlet 7 klassiske oppskrifter på julebakst til både frokost, lunsj, middag og dessert!

1. Julekake

Oppskrift på 3 julekaker.

Du trenger:

250 g smør

1 kg hvetemel

125 g sukker

¼ ts salt

2 ts malt kardemomme

50 g fersk gjær

6 dl melk

250 g rosiner

200 g sukat

Egg til pensling

Slik gjør du:

Skjær smør i terninger og sett det på kjøkkenbenken, så det får romtemperatur og blir mykt. Ha mel i en bakebolle, bland inn sukker, salt og karde­momme og smuldre i gjæren.

Ha i melk og arbeid deigen til den er blank, smidig og slipper kanten av bollen. Elt der­etter inn det romtempererte smøret. Bland inn rosiner og sukat til slutt.

Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter. Ta deigen ut på et lett melet bakebord og del den i tre like store emner. Rull dem til tre store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten.

På denne måten sprekker ikke julekakene så lett og de får en pen fasong. Dekk med plast, og la etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg, og stek nederst i ovnen ved 200° i 35–40 minutter eller til gjennomstekte. Avkjøl på rist.

<b>JULEKAKE: </b>Oppskrift på julekake!
JULEKAKE: Oppskrift på julekake! Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

2. Flatbrød

Oppskrift på ca. 30 stk flatbrød.

Du trenger:

7 dl melk

7 dl vann

500 g sammalt hvete, grov

1 ½ kg grovbakstmel (ferdigblanding av hvete og rug)

1 ts salt

1 ts sukker byggmel til utbaking

Slik gjør du:

Kok opp melk og vann. Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

Tilsett den kokende væsken. Elt godt mens deigen ennå er varm. Tilsett eventuelt mer grovbakstmel til deigen er fast og slipper bollen.

Legg deigen i en plastpose og la den bli kald (minst 4 timer). La den gjerne ligge til neste dag. Ha deigen ut på et lett melet bakebord (bruk grovbakstmel eller grovt sammalt mel). Elt deigen godt og kjevle den ut til en 2 cm tykk leiv.

Stikk ut runde emner med en ring, ca. 10 cm i diameter, og legg dem på melet plate. Dekk med fuktig klede. Kjevle ut ett og ett emne til runde deiger, ca. 42 cm i diameter. Bruk godt med byggmel i begynnelsen og lite mot slutten av kjevlingen.

Bruk til slutt trinsen rundt kantene. Legg leiven med kjevle­siden ned på takken. Bruk middels varme og prøv deg fram. Børst av melet når leiven har «stivnet». Dusj gjerne med lunkent vann over leiven, da forklistrer rester av mel seg og leiven blir finere. Snu leiven, brett den ev.i to, og stek ferdig.

Avkjøl flatbrødet på rist om det er helt tørt. Legg eventuelt leivene i stekeovnen ved 50° til de er helt tørre. Avkjøl på rist.

Les også: Test av akevitt til jul: Seks får toppkarakter

<b>FLATBRØD:</b> Oppskrift på flatbrød!
FLATBRØD: Oppskrift på flatbrød! Foto: Kari Finngaard

3. Kling

Oppskrift på 20 lefser.

Du trenger:

2 l melk

300 g smør

2 dl semulegryn

2 kg hvetemel eller mer etter behov

Slik gjør du:

Kok opp smør og melk og tilsett semulegryn. Senk varmen og kok i 5–6 minutter, til grynene er helt kokt ut. Avkjøl i noen minutter og hell over en bakebolle. Rør godt med ei sleiv og tilsett mel i omganger til deigen ikke lenger er klissete.

Når det begynner å bli tungt å røre heller du deigen over på et melet bakebord. Bruk gjerne en deigskrape til å samle deigen med siden den kan være litt varm. Tilsett så lite mel som mulig, men samtidig nok til at deigen samler seg fint.

Del deigen opp i 20 likestore emner og dekk dem med et bakeklede. Kjevle ut ett og ett emne på melet bord slik at du får runde, store leiver – så tynne som mulig uten at de revner. Varm takken til nest høyeste temperatur og løftleivene over på takken.

Stek lefsen til du ser at den bobler seg litt opp og det er kommer små brune prikker påundersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden. Etterhvert som lefsene blir ferdig stekt plasserer du dem lag på lag med klede mellom. Legg gjerne på litt press.

La lefsene bli helt kalde. Bruk en dusjflaske med kaldt vann og fukt lefseneforsiktig før du smører dem. Smør lefsene med et tyntlag mykt smør, og strø med sukker. Brett lefsene og skjær i passe store biter.

Lefsene kan fryses både smurte og usmurte. Legg dem til tining ca. 30 minutter før servering. Lefsene kan også smøres med en blanding av smør, sukker og kanel, og serveres medgomme eller brunost.

<b>KLING:</b> Oppskrift på kling!
KLING: Oppskrift på kling! Foto: Matprat.no

4. Rundstykker med karve

Oppskrift på 8–10 stk rundstykker med karve.

Du trenger:

4½ dl vann

10 g fersk gjær

400 g hvetemel

150 g sammalt hvete fin

1 ts salt

25 g honning

1 ss karve

Slik gjør du:

Dag 1 (Kveld): Bland vann og gjær i en bolle. Rør inn resten av ingrediensene, til de blir akkurat blandet. Deigen er løs og klissete. Dekk til og sett i kjøleskapet over natten.

Dag 2: Skrap deigen ut på et godt melet bord og strekk den ut til et rektangel, ca. 10x40 cm. Brett én gang over på langs, slik at rektangelet nå er ca. 5x40 cm. Strekk litt og tvist hele rektangelet 4–5 ganger. Pensle med vann og dryss over litt mer karve hvis du vil.

Del i 8–10 biter, dekk med et kjøkkenhåndkle å la etterheve i ca. 30 minutter. Forvarm ovnen til 230-250°. La et stekebrett stå i ovnen under oppvarming. Dekk det varme brettet med bakepapir, legg over rundstykkene og stek midt i ovnen i ca. 15 minutter, tillettere gylne ut. Avkjøl på rist.

Les også: Oppskrift på julegløgg og to ferdige du kan kjøpe på polet

<b>RUNDSTYKKER: </b>Oppskrift på rundstykker med karve!
RUNDSTYKKER: Oppskrift på rundstykker med karve! Foto: Produsenten

5. Grovt julebrød med nøtter og tørket frukt

Oppskrift på 2 grove julebrød.

Du trenger:

1 dl hasselnøtter

1 dl valnøtter

1 dl tørket aprikos

4 dl havregryn

6 dl sammalt hvete, fin

4 dl speltmel grov

1 dl linfrø

1 dl ferske tranebær

4 ts bakepulver

1½ ts salt

8 dl kefir

1 dl flytende honning

1 ts meierismør til smøring av brødform

1 dl gresskarkjerner

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200°. Grovhakk hasselnøtter, valnøtter ogtørket aprikos. Rør sammen nøtter, aprikos, havregryn, sammalt hvete, speltmel, linfrø, tranebær, bakepulver, salt, kefir og flytende honning til en seig deig.

Smør to brødformer på 1,5 liter og fordel deigen i formene. Strø gresskarkjerner over toppen av begge brødene. Stek i ovnen i ca. 1 time. Hvis brødene blir mørke på topp før de er ferdige, kan du legge på litt bakepapir eller aluminiumsfolie. Avkjøl litt, ta brødet ut av formen og avkjøl videre på rist.

<b>GROVT BRØD: </b>Oppskrift på grovt brød med nøtter og tørket frukt!
GROVT BRØD: Oppskrift på grovt brød med nøtter og tørket frukt! Foto: Produsenten

6. Knekkebrød

Oppskrift på 20-24 stk. knekkebrød med julesmak.

Du trenger:

5 dl vann

4 ss tørkede tranebær

5 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete, fin

4 dl sammalt hvete, grov

1 pk tørrgjær

1 ts salt

1 ts malt kanel

Slik gjør du:

Varm opp vannet til det er fingervarmt, ca. 37°. Hakk tranebærene i små biter. Bland mel, gjær og salt i en bakebolle. Bland inn kanel og tranebær. Elt deretter inn vannet. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Ha deigen ut på et lett melet bakebord, og kjevle den så tynn som mulig. Bruk en pizzaskjærer og skjær deigen i lange strimler, ca. 10 cm brede.

Stek knekkebrødene midt i ovnen ved 225° i 7 minutter. La dem deretter tørke ved 100° til de er helt sprø. Avkjøl på rist og knekk i passe biter.

Les også: (+) Slik kan skilte foreldre dele opp julefeiringen

<b>KNEKKEBRØD: </b>Oppskrift på knekkebrød!
KNEKKEBRØD: Oppskrift på knekkebrød! Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

7. Rundstykker med kesam

Oppskrift på ca. 20 stk. saftige rundstykker med kesam.

Du trenger:

50 g fersk gjær

5 dl lunkent vann

1½ ts salt

3 dl kesam naturell, gjerne mager

3 dl sammalt hvete, fin eller grovt

12 dl hvetemel

Til pensling: 1 sammenvispet egg

Dryss: 3 ss gresskarfrø

Slik gjør du:

Smuldre gjær i en bakebolle og hell over lunket vann (37°). Rør til gjæren er oppløst. Tilsett salt, kesam og det meste av melet. Arbeid deigen godt, gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok, til den kjennes smidig og glatt og ikke klisser. La deigen heve på et lunt sted under plast i ca. 40 minutter.

Ha deigen på et melet bakebord, elt den og del den i to. Trill pølser som deles i 10 deler hver. Trill rundstykker og sett dem på stekeplaten.

Sett stekeovnen på 220°. La rundstykkene etterheve på et lunt sted under plast i ca. 20 minutter. Pensle med sammenvispet egg og dryss over gresskarfrø. Stek rundstykkene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2022, og sist oppdatert 16/12 2022.

Les også