Hjemmelaget mysli:

En god start på dagen

Undersøkelser viser at ferdige frokostblandinger ofte er sukkerbomber. Det kan du unngå ved å lage blandingen selv.

MIKS: Egenkomponert frokostblanding.
MIKS: Egenkomponert frokostblanding. Foto: Foto: istockphoto
Sist oppdatert
INNBYDENDE: Mysli på lufttett glass. Oppbevares tørt og kjølig.
INNBYDENDE: Mysli på lufttett glass. Oppbevares tørt og kjølig. Foto: Foto. istockphoto

Den originalen myslien

Mysli ble introdusert rundt år 1900 av den sveitsiske legen og kostholdspioneren Maximilian Oskar Bircher-Benner. Myslien og et kosthold med mye frukt og grønnsaker generelt, var et ledd i behandlingen av pasientene på sykehuset hans i Zürich. Doktorens mysli bestod av bløtlagte korn, raspede epler og friske frukter og bær.

Kilde: wikipedia.org

Å spise mysli til frokost har sine fordeler, det er kjapt og det er sunt. Helst skal den være sunnest mulig med masse fiber og med lite eller null sukker. Løsningen er å lage sin egen velsmakende vidunderblanding - enten med utgangspunkt i en ferdig blanding, eller helt fra grunnen.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i dinkost.no gir tips om følgende smarte ingredienser å putte i blandingen:

Havre: Gir stabil energi. Inneholder betaglukaner - en type fiber som er bra for både hjertet, blodsukkeret, kolesterolet og immunforsvaret. Jernrik.

Hvetekim: Rik på sunne fettsyrer og vitamin E - foryngelsesvitaminet.

Hirseflak: Jernrik og deilig på smak.

Soyaflokker: Proteinrike! Fint for deg som vil ha en lavkarbo frokostblanding.

Linfrø: Inneholder mye av både omega-3 og jern, samt fiber. Bruk ferdigknuste eller knus selv i kaffebønnekvern, ellers går frøene uforandret gjennom systemet.

Mandler: Rik på kalsium og på antioksidanten vitamin E.

Valnøtter: Rik på omega-3-fettsyrer som er viktig for hjerte, humør, intelligens med mer.

Tørkede tranebær: Kan forebygge urinveisinfeksjon. Høyner smaken.

Tørket aprikos: Betakaroten (antioksidant) som kan beskytte mot kreft.

Biolamelk: Syrnet med bakterier som er ekstra bra for tarm, immunforsvar, rik på kalsium, protein og B-vitaminer.

Naturell yoghurt: Disse bakteriene er også bra for tarmen, og den inneholder kalsium, flott protein, antioksidanten riboflavin med mer.

Friske frukter og bær: Gjør det hele enda sunnere og bedre. Frukten kan du skjære i biter kvelden før, blande med litt sitronsaft og ha i en boks med lokk.

Her er Arskys oppskrifter på mysli. De lages med utgangspunkt i et ferdigprodukt eller helt fra bunn:

Kliflak med mer

(1 porsjon)

4 ss kliflak (f.eks. All Bran plus)

½ ss knuste linfrø

½ ss solsikkekjerner

2 dl Biolamelk naturell

4-korn med følge

(1 porsjon)

3 ss 4-korn

1/2 ss solsikkekjerner

1 ss havrekli

1 ss soyaflokker

2 dl skummet melk/ekstra lett melk

Hjemmelaget mysli med tørket frukt, nøtter og biola

(5 pers)

900 g 4-kornblanding

30 g blandede nøtter og frø, f.eks. valnøtter, mandler, hasselnøtter, solsikkefrø og linfrø

30 g tørket frukt, for eksempel aprikos, rosiner, ananas, rosiner

Biola-yoghurt

Bland alle ingrediensene og oppbevar dem i en tett beholder. Server med biola-yoghurt.

Se også:

Norsk mysli

Myslibrød

Turkjeks med tørket frukt og havregryn

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også