Alle burde ha rett til en gryte. Ja, vi burde sågar innføre en allmenn gryterett, på lik linje med stemmerett.

Med retter følger også plikter. Og her dreier det seg først og fremst om å dele.

For, når du har laget en diger gryte, så handler det om å øse rundhåndet av din velduftende kreasjon.

 

Nedenfor finner du  åtte gryteretter å velge mellom. Jeg skal gi deg et argument for hver av dem.

 

Gryterett 1: Lammegryte

Ingenting er som saftig lammekjøtt og i denne gryta er det flust av det!

 

Gryterett 2: Kylling i øl

Å koke en kylling i øl er en åpenbaring for de fleste. Prøv det du også!

 

Gryterett 3: Finnbiff

Det er grunn til at finnbiff er så populært som det er. De særegne smakene i reinsdyret er det ikke mange i verden forunt å smake på.

 

Gryterett 4: Indisk gryte med kylling

De varme krydderduftene fra den indiske gryteretten er nok til å hensette deg til varmere strøk. Bak noen nanbrød i tillegg så vet jeg at du er enig med meg.

 

Gryterett 5: Chili con carne

Denne fyrrige meksikaneren er det umulig å ikke elske. Bare gjenkall minnet om kjølig rømme, sprø tortillachips og krydret chili con carne...

(Kjenner du hvordan det frister? Det gjør jeg òg).

 

Gryterett 6: Viltgryte

Lag denne viltgryta og bli imponert over hvor godt det er med chevre og geitost. Du skal til og med få se videoen her...

 

Gryterett 7: Coq au vin

Å koke en kylling med bacon og vin må bare bli bra. Ja, den hemmeligheten kunne ikke franskmennene holde på.

 

Gryterett  8: Cassoulet

Det er en viss sjanse for at du ikke har laget det før. Vel, da har du jaggu noe å glede deg til...

Avstemning

Hvilken gryte fikk du mest lyst på?

9% stemmer

Lammegryte

7% stemmer

Kyllinggryte

16% stemmer

Finnbiff

19% stemmer

Indisk gryte

24% stemmer

Chili con carne

11% stemmer

Viltgryte

6% stemmer

Cassoulet

8% stemmer

Co au vin

Erik Hannemann

Lammegryte

Når du vil ha noe annet enn fårikål kan du lage denne deilige gryteretten med lammekjøtt.

Ingredienser:

800 g lammekjøtt med bein mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt med bein)

2 stk laurbærblad

1 stk løk

4 stk poteter

2 stk gulrot

2 stk persillerot

0,5 stk sellerirot

0,25 stk kålhode

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kyllinggryte med øl

En herlig høstgryte som kan nytes hele året.

Ingredienser:

1 stk kylling

1 stk purre

1 stk gulrot

1 stk hvitløk

1 stk løk

1 l øl, helst mørkt

100 g smør

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Ingredienser:

1 stk løk

4 stk gulrøtter

600 g poteter

4 skiver bacon

5 stk champignon eller annen sopp

2,5 dl crème fraîche eller rømme

2 stk einebær

40 g brunost

500 g finnbiff

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Indisk kyllingrett

Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

2 fedd hvitløk

2 cm ingefær, skrelt

2 ts karri

1 ts cayennepepper

2 ts kumin

1 bokser kokosmelk

1 kylling, i seks biter

3 stk tomatboks

100 g cashewnøtter

4 ss yoghurt naturell

4 ss koriander, fersk

4 ss smør, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Cassoulet

En klassisk gryterett fra Languedoc med lam og hvite bønner.

Til 4 porsjoner:

500 g benfrittlammekjøtt fra bog eller stek

125 g flesk, lettsaltet

smør

200 g hvitløkpølse, gjerne lammepølse eller andre pølser med kraftig smak

1,5 dl hvitebønner(tørre), eventuelt 1 boks hermetiske hvite bønner uten tomatsaus

8 stk småløkeller 1 løk

2 fedd hvitløk

3 skiver sellerirot

2 stk gulrot

1 bokser tomatboks

2 ss tomatpuré

1 ts timian

0,5 ts rosmarin

1 stk laurbærblad

2 stk nellikspiker

0,5 stk appelsin, kun det gule skallet

salt

pepper

krafteller vann

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!