Oppskrifter med blåbær

Blåbæroppskriftene vi elsker

Så godt kan det smake å spise bær.

BLÅBÆRPARFAIT: Dette er en deilig blåbærparfait. En nydelig måte å feire at høsten er i anmars.

BLÅBÆRPARFAIT: Dette er en deilig blåbærparfait. En nydelig måte å feire at høsten er i anmars. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Enkelte år blir det voldsomt med blåbær. Hvorfor det?

Legg merke til at de fine blomstene på blåbærbuskene henger nedover, omtrent som klokker i et klokketårn. Og dersom det regner når buskene blomstrer bruker insektene blomsterklokkene som paraplyer for å beskytte seg mot regnet. Og dermed blir bestøvningen veldig god.

Om sola skinner og varmer i den påfølgende perioden blir det en fabelaktig blåbærproduksjon.

Jeg skulle ønske jeg var flinkere til å plukke blåbær. Hvert år lover jeg meg selv å plukke i bøtter og spann, men fangsten er som regel sørgelig liten. Ikke mer enn at jeg stort sett ender opp med å spise dem opp før jeg kommer hjem. Jeg elsker å se hvordan det fine, sarte laget utenpå bærene kan poleres ved fingrenes berøring. Noen ganger er dette laget borte, og da heter det i sagnene at bjørnen har vært i lyngen og slikket på blåbærene.

Enda så mye jeg elsker blåbærplukking ( og alt det medfører; tur i skogen, primus, niste, det manuelle, ensformige arbeidet som avstedkommer lange tankerekker og meditasjon, lyden av bær som treffer bunnen av spannet, forventningene til blåbærpaien...), ender jeg stort sett alltid med å bli en blåbærkjøper. I motsetning til en blåbærplukker.

I år skaffet jeg meg tre blåbærbusker, det gjør det hele litt enklere, får man tro. Da må jeg skynde meg å si at disse kultiverte hagebærene ikke er de samme som sine ville brødre i skogene. Man ser for eksempel at de er hvite inni, i motsetning til skogsbærene, som er farget tvers igjennom.

Uansett, anvendeligheten er fantastisk. Syltetøy, smoothier, kaker og frokostblandinger er bare toppen av isfjellet.

Og jeg har samlet en drøss med oppskrifter som jeg håper vil falle i smak.

Frukt.no

Is på 30 sekunder

Det er ikke mulig å lage is raskere enn dette. Sunt er det også.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

400 g Bær

500 g Yoghurt

Svein Brimi

Isostekake med blåbær

En frisk og deilig kake på varme sommerdager. Pynt gjerne med enten blåbær eller pikekyss.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

12 stk Kjeks, digestive

100 g Smør

200 g Kremost naturell

3 stk Egg

1 dl Sukker

1 ss Vaniljesukker

3 dl Fløte

1.5 dl Fast blåbærsyltetøy

Marengs til pynt

Erik Hannemann

Blåbærpai

Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

175 g Smør, mykt

3 dl Hvetemel

1.5 dl Sukker

1.5 dl Havregryn

250 g Blåbær

2 dl Blåbærsyltetøy

1 ss Balsamico

2.5 ss Potetmel

75 g Smør, smeltet

2.5 dl Havregryn

1.5 dl Sukker

Erik Hannemann

Smoothie med blåbær

Smoothie med blåbær, banan og honning. Det kan jo ikke ble helt feil.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

2 dl Biola

0.5 stk Banan

2 dl Blåbær

1 ts Honning

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Sommerlig festkake med mandelbunn og bær

Her har du kaken som slår an ved enhver sommerfest! Kaken består av en lekker mandelbunn som fylles med vaniljekrem og pyntes med glaserte bær.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

6 stk Egg

3 dl Sukker

400 g Mandler

2 ss Hvetemel

2 ts Bakepulver

1 dl Kremfløte

5 dl Vaniljekrem

1.5 dl Kremfløte

300 g Bær

1 dl rips- eller solbærgele

2 dl Mandelflak

Pavlova med bær

En flott pavlova som gjør alle glade!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Eggehvite

0.25 ts Salt

250 g Sukker

2 ts Maisenna

1 ts Hvitvinseddik

1 pk Vaniljekrem

3 dl Fløte

3 stk Pasjonsfrukt

1 kurv Bringebær

1 kurv Blåbær

1 kurv Jordbær

Erik Hannemann

Blåbærpai

Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

175 g Smør, mykt

3 dl Hvetemel

1.5 dl Sukker

1.5 dl Havregryn

250 g Blåbær

2 dl Blåbærsyltetøy

1 ss Balsamico

2.5 ss Potetmel

75 g Smør, smeltet

2.5 dl Havregryn

1.5 dl Sukker

Aina Hole

Skogsbærkake

Kake med masse bær fra skogen!

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

75 g Mandler

100 g Blåbær

100 g Bringebær

50 g Bjørnebær

25 g Solbær

25 g Rips

10 stk Gelatinplate

3 dl Kesam

3 dl Vaniljekesam

200 g Yoghurt naturell

125 g Sukker

Erik Hannemann

Bavarois av bringebær

En bavarois er en dessert som kan lages dagen i forveien. Den er lettere og luftigere enn en vanlig mousse.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 stk Egg

50 g Sukker

2 dl Melk

1 stk Vaniljestang

4 pl Gelatin

3 dl Kremfløte

1 kurv Bringebær

75 g Sukker

Erik Hannemann

Bringebær med yoghurt og vanilje

Bringebær blir nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kurv Bringebær

2 dl Yoghurt

1 dl Rømme

1 stk Vaniljestang

3 ss Sukker

Panopticon

Panna cotta servert med høstens bær

Panna cotta blir ikke stort bedre enn når den serveres med gode bær.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.75 dl Melk

2 stk Vaniljestang

1 stk Sitron, revet skall

3 dl Kremfløte

1.5 pl Gelatin

75 g Sukker

Sitronsaft

Bær

Erik Hannemann

Velkomstdrink av prosecco

Se hele oppskriften

Til 5 porsjoner

Bringebær

7.5 dl Prosecco

2 dl Limoncello

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning