Moderne norsk

I en serie med artikler vil Christopher Sjuve ta opp ulike problemstillinger omkring mat og økologi. Artikkelserien kalles Moderne norsk. Videoene er laget i samarbeid med Matmerk, men redaksjonen har selvsagt fullstending redaksjonell frihet i alle henseende, inkludert valg av tematikk, kildebruk og problemstillinger.

Når du ser videoen håper jeg du får lyst til å spise gresskar. Her møter du Hans Kjærås som er ivrig dyrker - og du ser den kuleste måten å servere gresskarsuppe på.

Det er neppe noen overraskelse at de fleste gresskar som kjøpes aldri blir spist. De skjæres i stedet til Halloween-gresskar.

Det er synd. For alle som liker mat.

Halloween gir oss en anledning til å minne oss på hvor mye mat som faktisk kastes.

Noen som vil tippe?

Forskning viser at i Norge alene kaster vi 400.000 tonn mat. Hvert år. Tallene kommer fra seniorforsker Ole Jørgen Hanssen ved Østfoldforskning som har vært i sentral i ForMat-prosjektet hvor de har sett på matsvinn.

Til Forskning.no uttaler Hanssen at det som kastes i Norge kunne gitt næring til fem millioner mennesker.

Norge skiller seg ikke spesielt ut blant land i Europa. Det er jevnt over det samme bilde vi ser.

Så, hvem er det som kaster mat?

Av alt som kastes står vi forbrukere for hele 80 prosent. Resten står dagligvarehandelen for.

Det er bare en ting til: Denne forskningen tar ikke med tall fra verken storkjøkken og fra landbruket selv.

Med mindre vi antar at ingenting går til spille i kantina, hotellene og på jordene, så er tallet på hvor mange kilo mat som aldri når munn betydelig høyere.

Skremmende høyt.

Moralen er den samme vi vokste opp med: Spis opp maten din.

Det inkluderer gresskar.

Oppskrifter med gresskar

Siden de fleste oppskriftene på gresskar kommer fra Statene er det vrient å komme utenom gresskarpai (video!). Men, nedenfor finner du også oppskriften på en vanlig gresskarsuppe.

I tillegg får du en elegant og kul rett som superkokken Geir Skeie har laget.

Og du, når du ser etter gresskar i butikken, så finn et som er hardt i skallet. Det har ofte små rustfragede områder og kanskje små rifter - det gjør ingenting.

Men, ikke kjøp gresskar som er myke eller har store, brune flekker.

Erik Hannemann

Bakt gresskar

Ikke la deg skremme av gresskar. Dette er den aller kuleste oppskriften du finner. Med gresskar.

Til 4 porsjoner:

1 stk gresskar

7 dl fløte

100 g ost, revet

salt og nykvernet pepper

persille hakket

2 dl krutonger

2 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
godfisk.no

Torskeflakes i gresskarsuppe

Superkokk Geir Skeie gir deg oppskriften på gresskarsuppe med torsk.

Ingredienser:

300 g torskefilet

2 stk hvitløksfedd

2 ss olivenolje

salt og pepper

Suppe:

500 g gresskar

1 dl crème fraîche

5 dl fiskekraft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gresskarsuppe

Det er ikke skummelt med gresskarsuppe.

Ingredienser:

1 kg gresskar

1 stk løk

1 fedd hvitløk

1 l vann

2 dl fløte

3 ss kyllingbuljong

olje til pensling

1 stk potet, kokt

2 ss rømme

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!