Annonse

Dette trenger du til gresskarpaien:

ca. 1 kg gresskarkjøtt

180 g hvetemel

½ ts salt

1 ts sukker

120 g smør, kaldt i terninger

ca. 2 ts iskaldt vann

100 g brunt sukker

1 ts kanel

1/2 ts malt ingefær

1/2 ts salt

1 knivodd muskatnøtt

3 egg

3 1/2 dl vikingmelk

Oransje gresskar gliser og lyser snart over det ganske land.

Se video om hvordan du huler ut gresskarene her.

Når du har gjort jobben med å lage lykten, sitter du igjen med store mengder gresskarbiter. Av disse kan du lage amerikansk gresskarpai. Paien er vanlig innslag på bordet til thanksgiving og jul i USA.

Følg instruksjonene, og topp gjerne paien med en raus dæsj pisket kremfløte til slutt. Det gjør de også "over there".

Få tips til andre retter du kan bruke gresskar her.

1. Kok gresskaret og lag paibunnen

Skjær gresskarkjøttet i mindre biter. Damp det mørt i en dampkjele eller kok det i vann, i 15-20 minutter. Sett til avkjøling.

Ha hvetemel, salt, sukker og smør i en food processor og kjør til smøret er smuldret opp. Tilsett vannet og kjør akkurat til massen blir smulete. Press den sammen til en klump og pakk den inn i plastfolie. Skal hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Arnie Stalheim

Redaksjonen

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

2. Kjevle ut bunnen

Smør en paiform med smør eller olje.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og kjevle ut paideigen til den passer paiformen. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Løft den så forsiktig over i paiformen og klem den godt ned i kanten. Rull kjevlet over for å trimme kantene. Sett formen tilbake i kjøleskapet i 20 minutter.

3. Lag fyllet

Ha det kokte gresskarkjøttet i en food processor sammen med resten av ingrediensene til fyllet og kjør knivene rundt til alt er godt blandet.

4. Forstek bunnen

Sett stekeovnen på 190 grader.

Lag en runding av et bakepapir som passer ned i paiformen pluss oppover kantene. Legg det nedi paiformen og fyll opp med tørre erter eller lignende. Stek bunnen på nest nederste rille i 15 minutter.

Ta ut ertene og bakepapiret. Senk varmen til 180 grader og stek bunnen videre i 15 minutter.

5. Stek paien

Hell fyllet oppi det forstekte paiskallet og sett paien tilbake i stekeovnen. Stekes i ca. 45 minutter. Avkjøles.

Paien holder seg fint i 2-3 dager i romtemperatur, pakket inn i plastfolie.

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre.

christopher Sjuve

christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!