Clotilde skriver til oss fra Paris. Oppskriftene er ofte forfriskende, litt sunnere og annerledes enn vi er vant til. Vi har samlet sakene hennes her.

Denne gangen handler det om blomkål!

Ikke alle liker blomkål like godt. Men, den er fantastisk anvendelig og billig. Og, når den er tilberedt riktig, er den nydelig, smakfull og tilfredsstillende.

Velg blomkålhoder som er store eller mellomstore med friske, grønne blader. Se etter dem som er jevne og kremhvite i fargen uten noen brune flekker. De holder seg tre, fire dager i kjøleskapet.

Når de er i hus kan prøve deg på hvilket som helst av disse forslagene:

Bak blomkål i ovnen

Å bake blomkål i ovnen er den metoden som forvandler grønnsaken mest. Det forsterker smakstonene og blomkålen karamelliseres. Og du får en kul blanding av teksturer fordi den blir myk og sprø på en gang. Trikset er vente akkurat så lenge at kantene begynner å bli brune, i det øyeblikket du tenker "Å nei! Nå har de vært for lenge i ovnen!".

Det er nettopp det øyeblikket du skal ta dem ut av ovnen.

(Alle oppskriftene finner du nedenfor).

Lag en grateng

Blomkålgrateng er en fransk klassiker. Og den fortjener sin status: Dampet eller kokt blomkål kombinert med en kremete hvit saus og litt ost gir et uimotsåelig, gyllent resultat som blir perfekt med en grønn salat til.

Lag blomkålris

Om du kjører rå blomkål i en kjøkkenmaskin, får du små biter som ligner på ris. Og du kan faktisk bruke det som ris i mange retter, for eksempel stekt ris, ris i salater og så videre. Det senker den glykemiske indeksen i måltidet og er et populært triks for alle som følger "paleo-prinsippene" - hvor man unngår korn så langt som mulig.

Server blomkål som salat

Blomkål må ikke serveres varm. Og den kan forvandles til en veldig god salat. Noen liker å spise den rå. Jeg liker den kokt, akkurat passe, slik at den ikke går i oppløsning. Og så lager du en sprek majonesaktig dressing (oppskrift nedenfor).

Lag blomkålsuppe

Den spesielle teksturen til kokt blomkål gjør at blomkålsuppe blir kremete og silkemyk, uten at du trenger å ha i poteter eller fløte. Jeg liker å piffe opp blomkålsuppa med gurkemeie for fargens skyld og noen finhakkede hasselnøtter for smak og fylde (oppskrift nedenfor).

Ha blomkål i en vinterkarri

En enkel måte å sørge for at du spiser de grønnsakene du skal på vinteren er å lage seg en diger vintergryte. Så kan du spise den over flere dager. Den oppskriften du finner nedenfor er både varmende og booster imunforsvaret. Du kan bruke de grønnsakene du har for hånden, men blomkål er et møst.

Ikke kast stilken på blomkålen!

De fleste oppskrifter med blomkål sier at du bare skal bruke bukettene, men sannheten er at du kan bruke stilken på akkurat samme måte. Skjær den bare i munnfullstore biter.

Til og med de ytterste stilkene og bladene kan brukes. Bare vask dem skikkelig og skjær dem i tynne skiver. Du kan bruke dem i suppe eller blande med andre, stekte grønnsaker. Det smaker litt som mild hodekål.

Clotilde Dusoulier

Bakt blomkål med hasselnøtter og koriander

Denne retten med blomkål er enkel og kul. Du baker bukettene i ovnen.

Til 4 porsjoner:

1 stk blomkål

olje

0,5 ts salt

2 ss sesamolje

2 ss limesaft

2 ss fiskesaus

chilisaus

1 dl hasselnøtter

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Stuing med kokosnøtt

Clotilde serverer oss en liten herlighet med kokos.

Til 4 porsjoner:

1,2 kg gulrøtter

2 ss olje

0,5 stk løk

1 ts salt

2,5 cm ingefær

4 stk nellikspiker

1 knivsodd kanel

4 dl kokosmelk

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Clotildes blomkålsuppe

Soupe de Chou-Fleur, Curcuma et Noisette kaller franske Clotilde denne nydelige suppen. En blomkålsuppe du ikke har smakt maken til. Garantert.

Til 4 porsjoner:

1 ss olivenolje

1 stk løk, finhakket

2 ts gurkemeie (pulver)

1 ts karri

1 hode blomkål, delt i biter

kraft

90 g hasselnøtter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Blomkålgrateng

Blomkålgrateng er en genial måte å bruke blomkålen på. Og dessuten kan du bruke opp restene!

Til 4 porsjoner:

1 kg blomkålbuketter

0,5 ts muskat

60 g gulost, revet

25 g smør

25 g hvetemel

3 dl melk

salt og nykvernet pepper

2 ss griljermel

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Blomkålsalat med veganermajones

Du har neppe spist blomkål på denne måten før. Ikke linfør heller.

Til 4 porsjoner:

700 g blomkålbuketter

2 ss linfrø

For veganmajones

2 ss tahini

0,5 ts salt

1 ss sitronsaft

1 ts spisskum

60 ml olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!