Du får raskt dilla. Det tok ikke lang tid før agurkene mine så slik ut.=

Du får raskt dilla. Det tok ikke lang tid før agurkene mine så slik ut. © Foto: Christopher Sjuve

Det er mange måter å skjære grønnsaker på. Nå tenker jeg ikke på hvordan man hakker en løk raskest, men jeg tenker på det som kalles "vegetable carving" på engelsk, altså utskjæring og forming av grønnsaker.

Det begynte med at jeg så en sopp på et matbilde. Jeg kjente den ikke igjen og den så giftig og mistenkelig ut. Formen og fargene var som hentet fra Super Mario.

Men, så viste det seg raskt at soppen ikke var en sopp, men en reddik. Jeg hadde tilfeldigvis noen reddiker og måtte bare prøve med en gang. Resultatet ser du på bildet (ovenfor).

Og herved er du advart: Nå du først har begynt med grønnsaksutskjæring, da er det vrient å stoppe.

Jeg hadde noen agurker også. Og minutter senere var de formet til blomster, takket være det fantastiske universet av videoer i denne pussige sjangeren på Yotube.

Nå gleder jeg meg til å kjøpe vannmeloner. (Vurderer å prøve meg på en veske...).

Det enkleste er å gjøre en redikk til en sopp!=

Det enkleste er å gjøre en redikk til en sopp! © Foto: Christopher Sjuve

Kunsten å skjære grønnsaker

Det banale jeg har gjort kan neppe kalles kunst. Men, flere kulturer har utviklet forming av frukt og grønnsaker til en kunstform. Noen mener fenomenet oppsto i Kina, andre i Japan og atter andre i Thailand. Sannheten er sikkert at flere har drevet med dette flere steder i mer eller mindre utviklede former.

I Japan kalles det for Mukimono. I dag er det en del av opplæringen til japanske kokker. Tradisjonelt er det gjerne frukt som skjæres til blomster, vifter og fugler, men det finnes også mange som tar det mye lenger. (Se videoer nedenfor).

I Thailand er det faktisk en del av vanlig grunnskoleutdanning, litt på samme måte som vi har sløyd eller håndarbeid. Å forme frukt og grønnsaker til blomster er det du ser oftest her.

I Kina er det vanligere å hente inspirasjon fra gamle legender og historier.

Selv om utskjæringer av grønnsaker stadig er mest populært i Asia, begynner interessen å vokse andre steder også. Takket være Youtube og andre nettsteder har det blitt enklere å lære seg teknikker og å få inspirasjon.

Vi kan begynne med noen enkle. Hva med denne gulroten, for eksempel:

Mutita fra Thailand er åpenbart en heltinne på feltet. Hun har lagt ut en hel serie med nybegynnervideoer. Slik lager du en rose av en tomat, for eksempel.

Det er flere fine saker fra Mutita (men de kan ikke bygges inn i saker, så derfor blir det lenker):

Mutita forvandler også en rødløk til en lotus.

Det er en stund til jul, men det betyr at du har litt tid til å øve deg på å lage dette eplet.

Er du av den tålmodige typen er det lov å prøve seg på denne melonen.

Etter at jeg så denne videoen tenkte jeg at det faktisk er mulig å lage en svane av en rettich:

Om du vil ha en større utfordring kan du prøve deg på denne sommerfuglen:

Melon er svært ofte brukt. Det er handler om å utnytte at melonen har to farger (tre med skallet). For den tålmodige kan man her studere hvordan en melon blir forvandlet til en vakker blomst:

Men, det er ikke før du finner dem som klarer å skjære ut detaljerte og naturtro ansikter at det virkelig begynner å ligne kunst:

Vi som ikke får til det kan alltid bruke juksemetoder:

Har du lyst på enda mer, så sjekk ut disse bildene (på bitrebels.com).

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!