Asparges!

Nå hører vi at den har kommet. Aspargesen er nemlig en av de første som dukker opp om våren. Sesongen for norske asparges begynner i mai og ender omtrent ved St. Hans-tider.

Og bare for å ta det først: Grønne og hvite asparges er samme sak. Forestille deg at det grønne er aspargesens svar på menneskenes brunfarge. Når aspargesen utsettes for sol får den farge. Men, dersom noen er påpasselig med å dekke den til (med jord) ettersom den skyter oppover - da får den aldri farge og forblir hvit. Det er det som har skjedd med den hvite aspargesen.

Så, det er i prinsippet samme sak. Og smaken er ikke så veldig ulik heller (selv om noen sikkert er fanatiske elskere av den eller andre aspargesen).

Oppskrifter med asparges

Det finnes veldig mange oppskrifter med asparges. Mitt råd er å styre unna de fleste av dem. De enkleste er nemlig alltid de beste.

En klok kokk sa en gang: Jo mer du legger på tallerken, jo mer tar du vekk fra den.

Og det han mente er at ingrediensene ofte snakker best for seg når de ikke snakker i munnen på hverandre.

Den mest klassiske retten med asparges er å servere den med hollandaise. Hollandaise er altså en emulsjon av eggeplommer og smør som smakes til med sitronsaft, salt og pepper samt kanskje litt cayennepepper.

Så, kokt eller grillet asparges med hollandaise er en vinner. Alltid.

En ørliten vri på denne oppskriften er å legge på noen reker og kanskje litt rogn (oppskrift nedenfor). Men, lenger er det ikke nødvendig å gå.

Oppskrift med asparges og bacon

Jeg har to fine oppskrifter med asparges og bacon. Den første er rasende enkel - grill asparges og server den med bacon og chevre. For moro skyld kan du drysse over litt friske urter og klemme litt sitronsaft på. Den andre ligner til forveksling, bare at den utgjør en mer substansiell rett med pasta - og chevre er byttet med parmesan.

Oppskrift med asparges og fisk

Når aspargesen kommer er makrellen like om hjørnet (hvor den har vært får vi aldri vite, virker det som). Og denne retten til Tom Victor Gausdal er nettopp med makrell - i røkt form. Når du har på mandler og sprøstekt løk blir dette en av vårens fineste eventyr.

Vi har også en lekker oppskrift med asparges, kveite og hollandaise - og den høres også hjemme i en fin samling av oppskrifter med asparges.

Til slutt - om du bare er lat - ja, da kan du lage aspargessuppe. Det er Geir Skeie som ble bedt om å lage "noe" - en dag da han ikke hadde "noe" i kjøleskapet.

Sånn kan det gå. (Hans oppskrift er her).

Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

Saus - Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Asparges med bacon og chèvre

Så enkelt og så godt kan tilbehøret til grillmaten være.

Til 2 porsjoner:

6 stk asparges

100 g chèvre

1 stk sitron

timian

persille

1 stk paprika

olivenolje

2 skiver bacon

Høyde (px): Bredde (px):
Ida Brekke

Friske asparges med ristede mandler

Dette er Tom Victor Gausdals deilige forrett med asparges og ristede mandler.

Ingredienser:

75 g mandler

3 ss sprøstekt løk

10 stk asparges

olivenolje

2 stk røkte makrell fileter

Agurksalat

0,5 stk agurk

1 ss vann

1 ss eddik

1 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!