Etter å ha laget litt ulike pålegg er konklusjonen krystallklar: Det beste pålegget lager du selv.

All tvil er fjernet.

Det kommer ikke overraskende, men jeg skal innrømme at det ikke kommer et øyeblikk for tidlig. Jeg burde begynt å lage pålegg for lenge siden.

Og dersom du har lyst til å ha det moro, få følelsen av å gjøre noe fornuftig, spare penger, lage gode ting og dessuten ha mer kontroll over hva du spiser - ja, da kan du også bli en påleggsprodusent.

Og det begynner med det enkle.

For meg fikk påleggslaging en ny start med mandelsmør. Det er kanskje ikke så rart. Det har nemlig bare én ingrediens. Og det er utrolige lite innsats involvert her:

1. Legg mandler på et stekebrett og bak dem i ovnen i ca 10 minutter på 180 grader.

2. Kjør dem i kjøkkenmaskinen til det er mandelsmør.

Jeg spiser det på brødskiva med litt salt på.

Det kule med det pålegget er at det kan forvandles til sjokoladepålegg, ved å blande inn (ja, du gjettet riktig) sjokolade. Her er en oppskrift du kan bruke.

Hjemmelaget sjokoladepålegg

Men, så var det jeg begynte å tenke. Hva med nugatti og nutella? Ifølge min (ikke spesielt etterrettelige) kompis er jo det "verdens beste pålegg".

De legger ikke skjul på at sjokoladepåleggene er laget med hasselnøtter. Så, hvorfor ikke prøve på en hjemmelaget versjon?

Nå som jeg behersker å lage mandelsmør kan det vel ikke være spesielt vrient å gjøre det samme med hasselnøtter?

Nei, det er det ikke.

Så jeg legger hasselnøtter på et stekebrett, setter det inn i ovnen (180 grader) og venter i 10 minutter. Så tar jeg dem ut, de er skikkelig varme, og jeg rister dem uelegant ned på skjærebrett og de ruller utover hele kjøkkenet.

Men, det blir likevel nok til en testrunde. Jeg kjører dem i kjøkkenmaskinen på samme måte som mandlene. Og etter fem minutter, akkurat slik som forventet, så begynner oljen å komme frem. Og nå har jeg et hasselnøttsmør.

Det er riktignok ørlite grovere i konsistensen, kanskje kunne jeg kjørt den enda noen minutter. Men, du verden for en duft! Jeg får umiddelbart lyst til å bake kake (Budapestkake), men må holde meg på matta.

Herfra og ut er det flere avgjørelser som skal tas. For det første: Sjokolade eller kakao?

Jeg deler hasselnøttmassen i to. En vender jeg inn smeltet kokesjokolade (70 prosent) og den andre har jeg bare kakaopulver i.

Det smaker kanskje litt bedre av den med sjokolade, men forskjellen er faktisk ikke påtagelig.

Så er det søtning. Man kan bruke melis, sukker, brunt sukker eller honning.

Siden dette skal være hjemmelaget går jeg for honning. Og hvor mye honning? Ja, her er det vanskelig å bli enig. Det beste rådet er bare å smake seg fram og justere.

NUTELLA OG NUGATTI: Nutella har 13 prosent nøtter. Nugatti har 9 prosent. Dersom du lager ditt eget sjokoladepålegg kan du velge selv.=

NUTELLA OG NUGATTI: Nutella har 13 prosent nøtter. © Foto: Christopher Sjuve

NUTELLA OG NUGATTI: Nutella har 13 prosent nøtter. Nugatti har 9 prosent. Dersom du lager ditt eget sjokoladepålegg kan du velge selv.=

NUTELLA OG NUGATTI: Nugatti har 9 prosent nøtter. © Foto: Christopher Sjuve

Bedre enn Nutella og Nugatti?

Og så kommer den store testen: Har jeg laget noe som er bedre enn det du kjøper i butikken?

Vel, det som er sikkert er at sjokoladepålegg du kjøper i butikken er fulle av sukker. Faktisk er det mer sukker enn nøtter. Og vi mennesker liker søte ting.

Men, akkurat som man lærer seg til å like mørk sjokolade (mindre sukker) og å drikke tørr vin, har vi det samme her. Så, vi kan ikke forvente at et barn vil sette mer pris på "hjemmelaget sjokoladepålegg", da blir du skuffa. Like skuffa som barnet, antagelig.

Det hjemmelagede sjokoladepålegget smaker veldig mye nøtter. Og det er kanskje ikke så rart. I Nugatti er det 9 prosent nøtter. Og Nutella skilter med 13 prosent. I mitt hjemmelagede vil jeg anslå til 90 prosent, litt avhengig av hvor mye honning, sjokolade/kakao du har i.

Så, mitt "sjokoladepålegg" er kanskje mer et nøttepålegg enn noe annet. Og det er mindre søtere.

Så, om det hjemmelagede er bedre, det kommer an på hva man er ute etter.

Uansett så vil følelsen av å ha laget det selv veie opp for eventuelle mangler. Hjemmelaget blir jo alltid best. Uansett.

Om du har lyst til å lage mer hjemmelaget pålegg kan du ta en titt på disse lenkene her:

Hjemmelaget kjøttpålegg:

Rillettes

Hjemmelaget roastbiff

Skinkepaté

Mer hjemmelaget pålegg

Peanøttsmør

Gravlaks

Solbærsyltetøy

Leverpostei

Rekesalat

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

En sommerlig fiskesuppe

Til 6 porsjoner:

2 kg fersk fisk, gjerne forskjellige slag

skalldyr og skjell etter egen smak, tilgang og "lommebok"

1 stk løk

2 fedd hvitløk

4 ss olivenolje

safran (kan sløyfes)

1 stk fennikel

3 stk poteter

2 stk gulrot

2 skiver sellerirot, ev. halve så mange persillerot

2 bokser tomatboks

8 dl fiske kraft eller grønnsakbuljong

4 dl tørr hvitvin (kan sløyfes, øk da mengden fiskekraft)

1 stk purre

salt

pepper

frisk dill eller timian

blåskjell/muslinger

reker

Kraft

skinn og ben fra fisk en

pepperkorn

laurbærblad

0,5 stk løk

1 stk gulrot

2 skiver sellerirot

litt salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!