En hjørnesten i Sør-Asiatisk cuisine er kokosnøttmelk. Det presses fra det hvite kokoskjøttet. For oss som ikke bor det kokosnøttene vokser må stort sett nøye oss med kokosmelk på boks. Prøv å finne bokser som garanterer at det ikke er brukt BPA i belegget på innsiden av hermetikken.

BPA er mye brukt i metallemballasje for å beskytte maten mot metaller og rust fra selve boksen. Stoffet kan være hormonforstyrrende og er verstingstemplet av miljømyndighetene.

Alternativet er å lage din egen kokosmelk ved å kjøre tørket kokosnøtt og varmt vannet sammen og filtrere ut kokosmassen.

Når du enn får tak i kokosnøttmelken er spørsmålet uansett - hva gjør vi med kokosmelken?

Kokosmelk i smoothies!

Du kan simpelthen kjøre kokosmelken i en blender med frisk frukt (særlig tropisk frukt som mango og ananas, men også bær og fersken), litt honning eller noe annen søtt og en skvis med lime eller sitronsaft. Ja, og noen isbiter!

Kokosmelk i vegetarkarri

Så fort høstgrønnsakene kommer i butikken, lag varmende og velduftende stuinger med kokosmelk. Og bruk gode krydder som ingefær, nellikspiker, kanel og svart pepper til å holde forskjølelsen borte.

Kokosmelk blir iskrem på et minutt

I kjøkkenmaskinen, kjør sammen modne bananer, 200 gram frosne bær og 120 milliliter kokosmelk. Og på ett minutt har du en myk iskrem du kan nyte til dessert etter middagsmaten.

Kokosmelk i supper

Istedenfor å bruke fløte i suppene kan du ha i kokosmelk. Dette funker fabelaktig godt i brokkoli-, gulrot- og squashsupper. Og særlig om du har i sitrongress også.

Piske krem med kokosmelk!

En kul twist - og melkefri -er å prøve dette på pannekaker og sjokoladekaker. Sett en boks kokosnøtt i kjøleskapet over natten. Ta forsiktig ut den tykke kremen som har stivnet øverst og ha det i en kjølig (gjerne frossen) bolle. Ha i litt sukker og pisk energisk til du får bløte og fine topper.

Kokosmelk i cocktails!

Kokosmelk er en ingrediens som bartendere bruker for å gi en eksotisk og litt søtlig twist til drinkene. Det funker spesielt bra med romdrinker med litt lime eller sitronsaft for å skjære gjennom det mektigheten. Om du vil bruke kokosmelk i drinker, så bruk gjerne den tynnere melka som legger seg i bunnen av boksen (som du bruker til å piske krem med - se ovenfor).

Så, nå er det bare å gå klin kokos i butikken. Kjøpe kokosmelk!

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Clotilde Dusoulier

Stuing med kokosnøtt

Clotilde serverer oss en liten herlighet med kokos.

Til 4 porsjoner:

1,2 kg gulrøtter

2 ss olje

0,5 stk løk

1 ts salt

2,5 cm ingefær

4 stk nellikspiker

1 knivsodd kanel

4 dl kokosmelk

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Linsesuppe med kokos og koriander

Til 4 porsjoner:

2 ts fennikelfrø

2 ts korianderfrø

4 ss sesamolje

2 stk vårløk, finhakket

2 stk gulrot, revet

2 stk rødløk i tynne skiver

2 stk limeblader

4 fedd hakket hvitløk

1 ss finhakket rød chili pepper

4 cm ingefær, revet

4 dl kokosmelk

1,25 l vann

1 dl linser, røde

2 ts fiske saus

4 ss lime, saften

1 bt koriander, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
God Morgen Norge, TV 2

Smoothies x 4

Til 2 porsjoner:

2,5 dl ananasjuice

2 dl kokosmelk

0,25 stk ananas i biter - helst frossen

0,5 stk banan - helst frossen

4 dl yoghurt, blåbær eller mango/banan

2 dl blåbær juice

1 stk banan i skiver - gjerne frossen

4 dl blåbær, frosne

2 dl kefir melk eller yoghurt

2 dl appelsinjuice

3 stk modne mango i biter - gjerne frosne

4 dl yoghurt med jordbærsmak

1 stk banan

4 dl jordbær - gjerne frosne

2 dl yoghurt med vaniljesmak

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press/Jes Buusman

Karrisuppe med kylling

En varmende, god suppe med masse karri.

Til 4 porsjoner:

2 stk gulrøtter

1 stk grønt eple

1 ss karri

1 ss oliven olje, eller rapsolje

3 dl kokosmelk

5 dl grønnsaksbuljong

salt og pepper

Til servering

200 g kyllingfilet

1 ts koriander, malt

salt

2 ts olje

persille

Høyde (px): Bredde (px):
Matprat.no

Mulligatawny

Dette er en karrisuppe som er mest kjent for å bli servert til Mrs Sophie hver lille julaften.

Ingredienser:

1 stk høne

60 g linser

3 stk løk

2 ts karri

1 l hønsebuljong

3 dl kokosmelk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Golden Colada

Til 1 porsjon:

3 cl brun rom

lys rom

1 cl galliano

1 cl fløte

2 cl kokosmelk

2 cl ananasjuice

4 cl ferskpresset appelsinjuice

ananas

marachinobær

Høyde (px): Bredde (px):

Partytime smoothie

Til 2 porsjoner:

1 stk mango, skrelt og skåret i biter

3 stk pasjonsfrukt, saften av

2 dl kokosmelk

0,5 stk granateple, stenene fra

2 ts kardemomme, malt

10 stk isbiter

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!