Test av selvvarmende turmat

Denne lunsjen varmer seg selv

Vi har testet magisk turmat.

BØNNEGRYTE: Selvvarmende bønnegryte fra Åpnespis var en av våre favoritter.
BØNNEGRYTE: Selvvarmende bønnegryte fra Åpnespis var en av våre favoritter. Foto: Sindre Holtbak
Sist oppdatert
VARMES: Det følger med en pose med vann, tilsatt noe som gjør at det ikke fryser. Vannet helles på varmeelementet i posen og aktiveres.
VARMES: Det følger med en pose med vann, tilsatt noe som gjør at det ikke fryser. Vannet helles på varmeelementet i posen og aktiveres. Foto: Sindre Holtbak
VARM: For å få retten raskere varm i kuldegrader fungerte det bra å pakke inn retten i noen ekstra klær.
VARM: For å få retten raskere varm i kuldegrader fungerte det bra å pakke inn retten i noen ekstra klær. Foto: FOTO: Sindre Holtbak

Vi liker selvsagt best å lage turmaten selv (sjekk de supre turcalzonene!), men noen ganger må kan kjøpe seg tid.

Vi kunne ikke la være å teste denne turmaten. Vi har tidligere testet de ulike smakene av Real Turmat, som antakelig er den mest brukte turmaten i Norge. Men for å spise Real må du ha varmt vann. Med Åpnespis turmat trenger du ikke det. Maten varmer seg helt selv.

Det er nesten magisk, og prinsippet kan ligne litt på hånd- og fotvarmere du får kjøpt i sportsbutikken. Posen inkluderer et varmeelement. Elementet ligger ved siden av maten og er ikke i kontakt med det du skal spise. Det aktiveres ved at du heller vann på elementet. Gaske raskt utvikles det varme.

Elementet blir overraskende varmt med en gang det har kommet opp i fart. Du pakker maten sammen med elementet i en pose. Isolér det gjerne om det er kaldt, og vent noen minutter. Etterhvert er maten, stort sett, gjennomvarm.

Veldig fascinerende når det fungerer

La oss ta de negative sidene med en gang. Det var ikke alltid vi klarte å få fyr på elementet. Noen ganger skjedde det ingenting. Etter mye knot fant vi ut av vi kunne klare å aktivisere de vrange elementene ved å riste og rote rundt i posen. Antakelig slik at vesken ble fordelt bedre i elementet. Plutselig kunne reaksjonen starte.

Vi testet rundt et dusin pakker. Av disse hadde vi vansker med fire. Bare ett av elementene klarte vi ikke å aktivisere og måtte pakke ned igjen. Vi er litt usikre på om dette skyldes en feil eller at vi var uheldig med påføringen av vann. Uansett greit å vite.

Maten har også høyere vekt enn frysetørret mat. Du bærer med deg en god del emballasje, samt element og vann. Dette gjør at maten ikke passer for lange flerdagersturer. Vår anbefaling er at dette passer best til dagsturer og toppen todagersturer. Du får også endel søppel å dra med deg hjem. Dette er ikke noe miljøprodukt.

Herlig på topptur

Maten ble testet på to ulike toppturer. Vi testet både i vindstille og sol og fikk testet i ganske surt vær med en del kuldegrader. Vi synes konseptet fungerte spesielt bra under vanskelige forhold. Med mye vind ville det vært vanskelig å koke vann og blande seg tørrmat. Her kunne vi varme oss i vottene mens maten ble oppvarmet. Etter at maten var varmet opp, stjal vi varmeelementet og lot det varme opp de kaldeste stedene på kroppen mens vi spiste den varme maten. En skikkelig energibooster.

Maten ble også testet innendørs. Testpersonen som testet flere av rettene innendørs, riktignok etter tur, var gjennomgående mer negativ enn testerne som spiste maten utendørs. Dette skyldes nok både konseptet og at turmat naturlig nok smaker best på tur.

Det var totalt fire personer med i testen. Vi hadde fire av hver rett. Testerne fikk beskjed om å vurdere konseptet genereit i tillegg til smak, konsistens og metthetsfølelse. Testresultatene ble summert og samlet. Alle testerne er erfarne friluftsfolk.

Prisen på Åpnespis ligger på mellom 49 og 79 kroner for en porsjon. Det finnes flere smaker enn de vi testet.

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Matquiz: Klarer du alle ti?

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også