BAKEOPPSKRIFTER

Tre ting å putte i ovnen

Jeg har samlet tre ting du kan bake. Foccacia, verdens beste brød eller en wiener?

Sist oppdatert

Jeg har aldri angret på at jeg har bakt.

Nei, ikke som jeg kan huske.

Jeg skal innrømme at jeg noen ganger kvier meg for å bli klissete på hendene og tenke at jeg må vaske alt melet som alltid legger seg som et hvitt lag på kjøkkenet mitt. Men, ærlig talt!, sier jeg til meg selv. Det må da ikke hindre meg fra å utføre en av de grunnleggende kunstene som menneskene har oppfunnet. Baking.

Å transformere et kornaks til en brioche eller fylte horn, ja den oppdagelsen er for meg like mystisk som den gangen en mann fant ut at vi kan lage lim av hester.

Jeg er en sånn, som i lyriske stunder, tar med meg en slik tanke når jeg knar.

Aldri angret på baking

Også når jeg ikke knar. Det berømte brødet du finner nedenfor slipper du nemlig å kna. Du simpelthen blander sammen mel og vann (salt og gjær) og lar det stå til dagen etter. Så, stadig uten å bli klissete på hendene, løfter du de fire endene (med en stekespade eller lignende) sammen - og så lar du ovnen gjøre resten.

Oppskrift på foccacia

Det andre bakeforslaget er foccacia. Det er nesten like rett fram. Sett en "vanlig" deig og bland inn skiver av hvitløkfedd, soltørkede tomater, rosmarin og oliven. La deigen heve før du knar den lett igjen og steker den i ovnen (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Oppskrift på wienerbrød

Wienerbrødet vil for alltid minne meg om arbeidernes dag. Hvorfor det? Sjekk her. Bakverket er for avanserte hjemmebaker. Har du laget croissanter før kjenner du de fleste triksene: Du må brette, kjevle, brette, kjevle og så videre.

Og med det ønsker jeg alle god baking!

 

Les også:

Matquiz: Klarer du alle ti?

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 01/05 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også