Gratinere - hva er det?

- Er det ikke bare å legge litt ost på toppen og putte i ovnen? Sånn som jeg lager fløtegratinerte poteter?

Jo da, det er én måte å gratinere på. Men, det er bare begynnelsen.

Det man er ute etter når man gratinerer er å den deilige, gylne toppen. Og det finnes flere metoder.

Samme hvilken metode man bruker når man skal gratinere brukes øverste delen av ovnen. Om du bare er ute etter selve toppen kan du nøye deg med å bruke grillelementet.

Gratinere med brødsmuler

Å gratinere uten ost går fint. En vanlig teknikk er å bruke brødsmuler og smør. I praksis, hjemme på kjøkkenet, er det griljermel som brukes. Griljermel kjøper du i butikken, men mindre du er så flink at du tar vare på brødsmuler og tørker dem selv.

Dette gjør du: Riv litt ost fint og bland sammen med griljermelet, finhakket persille og litt olje. Nå kan du legge dette på grønnsaker, blåskjell eller fisk og sette i øverst i ovnen på omtrent 200 grader til du får en gyllen topp.

Gratinere med hvit saus

En annen måte å gratinere på er å lage en hvit saus. Og så har du i ost og legger dette over det som skal gratineres. Også med denne metoden kan du strø over litt griljermel på toppen.

Gratinere med egg

I denne utmerkede fiskegratengen er toppen laget av potetmos og eggeplommer. Det gir en fin "gratin".

Nedenfor finner du tre "gratinerte" oppskrifter.

Erik Hannemann

Løksuppe

Slik lager du super løksuppe. Ikke let lenger! Du finner ikke bedre løksuppe enn denne.

Ingredienser:

6 stk løk

1 dl madeira

1,5 l vann

buljongterning

100 g ost, gjerne gryere eller annen fast, hvitost

25 g parmesan

2 stk små loffskive r

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gratinert aubergine med tomat og hvitløk

På denne måten blir auberginen så god at ingen vil savne noe som helst.

Ingredienser:

1 stk løk

1 stk aubergine

1 bokser tomat

1 ts rosmarin

1 ts estragon

2 fedd hvitløk

150 g ost

1 ts sukker

olje til pensling

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert purre

Her er en liten genial rett med spekeskinke og purre. Den kan fint serveres uten å gratinere med ost også.

Ingredienser:

2 stk purre

8 skiver spekeskinke

8 skiver ost

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!