Om det blir slik det pleier ender ikke alle dagene i påsken opp med en tradisjonell middag. Altså en middag med forrett, hovedrett og dessert. Slett ikke.

Det kommer minst en dag, sannsynligvis flere, hvor det ikke er noen middagsplan. På mange måter er det de middagene, eller hva man skal kalle dem, jeg gleder meg mest til.

Da får jeg lov til å leke med maten.

Tapas: Før det hele har begynt

Med litt skinke, ost og et glass musserende er det ingen som lider noen nød. Så vi begynner med det. Og litt nøttesnacks (oppskrifter nedenfor).

For å fylle opp litt på matbordet kan det være lurt å lage litt couscous eller en tabbouleh, for eksempel. Kanskje en stor salat (hvor du bruker begge salat-triksene) også vil gjøre seg.

Tapas: Første strategi

Men, herfra og ut er de små tingene som teller. For de minste har jeg merket meg at de liker bittesmå ting. For eksempel liker de når jeg bruker tannpirkere og stikker dem i en feta-terning og en oliven, en cherrytomat, bit paprika, en agurkskive eller noe annet. Små pølsebiter med potet, asparges, fennikel funker også.

Så, første delen av planen for den planløse middagen er å improvisere fram noen sånne.

Tapas: Andre strategi

Å steke brød i smør (eller olje) til det blir sprøtt og så gni brødet med et hvitløkfedd er begynnelsen på noe godt. Faktisk så holder det mange ganger i massevis! Men, det blir bedre om du for eksempel skjærer litt spekeskinke og har på litt ost, gjerne chevre. Kanskje du også kunne dryppe over litt honning? Ja, vi kunne jo også bake brødet i ovnen med chevre og honning. Klart det.

Å lage noen enkle pålegg som den peppermakrellen eller kanskje bare lage en guacamole, aioli eller hummus som man kan dippe brødet i.

Tapas: Den store fanfaren

Triumfen kommer når jeg bærer fram de gode hjerteskjellene. De er dampet i hvitvin med litt smør og hvitløk - det er alt - og det tok bare fem-seks minutter. Det går også an å bruke blåskjell.

Tapas: Dessert

Her holder det i massevis å servere en liten sjokoladekopp - for nå er alle så mette av den middagen som egentlig aldri kom.

Erik Hannemann

Mandel og rosinsnacks

ADVARSEL: Dette er snacks som er så god at du blir avhengi.

Ingredienser:

100 g mandler

1 dl olje (oliven- eller solsikkeolje)

100 g rosiner

1 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Peppermakrell som pålegg

Godt pålegg du lager selv på en, to tre.

Ingredienser:

1 stk peppermakrell

3 ss majones

2 ss rømme

2 ss gressløk

timian, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kveldssnack med hvitløk og tomat

Denne snacksen er enkel, supergod og har et minneverdig, innebygget triks.

Ingredienser:

2 stk brød skiver, vanlig eller bagett etc

1 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

2 stk tomat

2 ss balsamicosirup

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Guacamole

Dette er oppskriften på en klassisk guacamole.

Ingredienser:

2 stk avokado, modne

2 ts limesaft

1 stk sjalottløk

2 stk cherrytomat

2 ss koriander, frisk, hakket

1 cm chili (rød)

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Aioli

Her har du oppskriften på aioli.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 dl olivenolje

1 knivsodd cayennepepper

1 ts sennepspulver

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hummus

Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.

Ingredienser:

1 bokser kikerter

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

salt og pepper

1 ts spisskum

sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hjerteskjell i hvitvin

Denne enkle oppskriften med hjerteskjell lager du på to minutter.

Til 4 porsjoner:

1 fedd hvitløk

500 g hjerteskjell

1,5 dl hvitvin

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Sjokolade i kopper

Enkel, deilig sjokolade i kopper.

Til 4 porsjoner:

3 dl matfløte

200 g sjokolade, mørk

2 stk eggeplomme

20 g smør

4 ss rom eller konjakk, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!