Denne artikkelen hører sammen med artikkelen om innkokte sauser - en teknikk som gjør deg i stand til å lage 100 sauser.

Om du lærer deg denne teknikken kan du legge til 100 til.

Vi går rett på sak: Det handler om lage en jevning. Og en jevning lages med smør og mel.

Hvordan?

Slik lager du jevning til saus - dette er teknikken

Du bruker omtrent like mye smør og mel, la oss si to spiseskjeer av hver. Så smelter du smøret og har i melet. Jeg bruker som regel en visp til å røre med. Når dette har stekt omtrent ett minutt har du laget en jevning. (Mange kokebøker bruker det franske ordet roux, det er nøyaktig det samme).

Det er lurt å bruke kjeler med tykk bunn. De fordeler varmen bedre og da minker risikoen for at du brenner jevningen.

Du har laget jevning, men ikke saus ennå. Nå du skal ha i væske. Det kan være vann, melk, fløte, kraft etc. For å ha kontroll på konsistensen er det lurt å ha i litt og litt. Og hver gang du har i væske må du røre energisk med vispen til det koker opp. Slik unngår du klumper. Så fortsetter du til du synes konsistensen er fin.

Behersker du denne grunnleggende sauseteknikken er du utstyrt med et redskap som gjør deg i stand til å utforske en gigantisk kulinarisk verden. Nå kan du træ inn og ikke bare lage hvit saus og brun saus, men herfra er det din egen fantasi og inspirasjon som setter grensene.

Så mange sauser!

Jeg kan sette deg på sporet. La oss si at du har laget en jevning og brukt melk, fløte eller en blanding. Nå:

  • Ha i karri, så har du karrisaus
  • Ha i kyllingbuljong, så har du kyllingsaus
  • Ha i kalvekraft, så har du en anvendelig saus
  • Ha i masse frisk dill, servér det til laks
  • Ha i sennep, servér det til torsk
  • Ha i timian, servér til stekt svinekjøtt
  • Ha i stekt bacon, og servér til kveite

Du kan også lage en kraft, oppskriftene finner du her. Da bruker du samme fremgangsmåte; først jevning, så har du i litt og litt av kraften og pisker godt mellom hvert oppkok.

Når du lager kraften selv begynner vi virkelig å snakke om mat "fra bunn". Når jeg lager kraft finner jeg fram den største kjelen jeg har og lager plenty og fryser ned i porsjoner.

Kai Nordrum

Brun saus

Brun saus gjør alle glad. Her er den enkleste oppskriften.

Ingredienser:

0,5 stk løk

2 ss mel

2 ss smør

5 dl kraft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Hvit saus (sauce bechamel)

Denne klassikeren er udødelig og kan varieres i det uendelige.

Ingredienser:

25 g smør

25 g hvetemel

3 dl melk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!