- Kjøttdeigen er matverdens svar på Supermann - den er anonym før førvandlingen, men alltid til stede når det gjelder, skriver matansvarlig for klikk mat Christopher Sjuve.

Og det stemmer nok bra.

Kjøttdeig er en råvare som kan varieres i det uendelige, krydres med det meste, og serveres med all slags tilbehør. Bare fantasien setter grenser.

Under har vi samlet fem gode oppskrifter med kjøttdeig. Fra alle verdens hjørner.

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her.

Les også:

10 oppskrifter med kjøttdeig

Slik steker du kjøttdeig riktig

Middagsoppskriftene for hele uka

Her kan du søke blant 5. 000 oppskrifter!

Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttsaus fra Burgund

Gryten fra Burgund – Boeuf Bourguignon – er utgangspunktet for denne kraftige kjøttsausen. Server den med potetmos, kokte poteter eller pasta.

Til 4 porsjoner:

400 g kjøttdeig

1 stk løk

1 ss hvitløk

1 stk gulrot

2 stk stangselleri - stilker

2 stk bacon i skiver

1 ss olivenolje

2 dl vann

3 ss buljongterning - eller oksefond

2 dl rødvin

2 ts soyasaus

2 ts timian, tørket

2 stk laurbærblad

1 pose løk - små

200 g champignon

1 ts salt

0,5 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttboller fra Marokko

Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

0,5 stk løk

2 stk hvitløk, presset- båter

1 stk egg

1 ts salt

0,25 ts pepper

1,5 ts spisskum- malt

1 stk sitronskall, revet

3 ss koriander, frisk, hakket

Tomatsaus

2 stk løk

2 stk hvitløk- båter

1 ss olivenolje

1 ss tomatpuré

2 bokser hakkede tomater

1 dl vann

2 stk buljongterning

0,5 ts spisskum

1 stk kanelstang

1 dl rosiner

1 ts salt

0,5 ts pepper

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Kreolsk kjøttdeiggryte

Den kraftige chorizopølsen gir ekstra smak til kjøttdeigen. Server ris eller byggryn til.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

200 g chorizopølse

1 stk løk

1 stk paprika, rød

1 ss smør

1 ss hvetemel

2,5 dl matfløte

2 dl vann

2 stk buljongterning

2 ts oregano tørket

1 dl oliven, sorte

1 dl sylteagurk - små

1 dl løk - syltet

1 ts salt

3 dråpe tabasco

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Chèvregratinerte kjøttkaker

Aller best blir disse kjøttkakene om du bruker kvernet lammekjøtt, men vanlig kjøttdeig går også bra. Norsk chèvre, hvit geitost, passer godt til dette.

Til 4 porsjoner:

500 g lammekjøtt uten ben - kværnet

1 stk løk

1 ts hvitløk

1 dl aprikos

0,75 dl pistasjenøtter - kjernen

1 ts salt

0,25 ts pepper

2 stk eggeplomme

1 ss smør

2 ss honning

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Nordisk viltwok

Einebær, timian, kål og sopp er velsmakende ingredienser i denne woken. Potetmos, gjerne smakt til med revet ost, er godt til.

Til 4 porsjoner:

500 g viltkjøtt - kværnet

1 stk purre

300 g kål

2 stk gulrøtter

200 g champignon

1 ss olje

1 ss smør

10 stk einebær - grovstøtte

2 stk timian, tørket

1 ss soyasaus

1 ss viltbuljong - eller viltfond

2 dl vann

2 dl tyttebær - fryste

1 ts salt

0,5 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!