Påstand: Med indisk mat får du mest smak igjen for arbeidsinnsatsen.

Det er et vågalt postulat, men det fortjener uansett å prøve seg. For å underbygge påstanden, se for deg dette: Bland krydder, yoghurt, tomat, kokos og kylling og sett formen i ovnen. Arbeidsinnsats? Tja, skal vi si fem minutter? Det skulle være plenty med tid til å åpne bokser og blande.

Ovnen gjør resten av jobben for denne enkle varianten av tikka masala (oppskrift nedenfor).

Indisk mat=biryani

Den erkeklassiske indiske retten biryani er ikke like kjapp, men du får betalt rikelig i form av intense, spennende smaker. I denne retten finner du at friterte potetterninger stiller med sprøheten, kylling og yoghurt med substans og krydderiene med alle de smakstonene du vil ha i indisk mat.

Siden alt her foregår på komfyren er ovnen ledig. Det gir deg anledning til å lage de knallgode nanbrødene. For dem som ikke har prøv er det overraskende enkelt å lage.

Lindfrende yoghurt

Og dersom noen er engstelige for at maten blir for sterk, så lag en kul, liten, lindrende raita. Et godt bevart hemmelighet er nemlig at dersom du synes maten er for sterk, så gjør vann bare gjør vondt verre.

Melk, eller aller helst yoghurt, er løsningen. Og raita, yoghurt og mynteblandingen, er redningen. Eller, du kan lage mango lassi.

Indisk mat = vegetarmat

Den aller vanligste indiske maten er vegetarmat. Jeg tar derfor med en skikkelig arbeidshest, nemlig chana pindi.

Her er det kikerter som spiller hovedrollen flankert, selvsagt, av, et helt ensemble med krydder.

I oppskriften er det tørkede kikerter som brukes, men du kan bruke hermetiske som du slipper å vanne ut. Det blir ikke like godt, men fungerer finfint.

Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Chana pindi - indiskkrydrede kikerter

Til 4 porsjoner:

200 g kikerter

1 l vann

1 stk kardemomme, hel

3 cm kanelstang

4 stk nellikspiker

4 stk pepperkorn

3 ss solsikkeolje

1 stk laurbærblad

1,5 ts salt

1 ts ristet og malt spisskum (jeera)

1 ts koriander, malt

1 ts garam masala

2,5 ss sitronsaft + kraft hvis ønskelig

2,5 ss ghee (klarnet smør)

1,5 ts granateple frø, ristet og malt

malt chili etter smak, hvis ønskelig

2 ss finsnittet fersk koriander

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!