Å utfordre mine topp tre salater krever mot. De er, i tilfeldig rekkefølge (fordi jeg ikke makter å rangere dem innbyrdes):

Salat med mango- og selleristang

Salade Niçoise

Sikorisalat med blåmuggost og valnøtter

Jeg holder nå potetsalater utenfor (ellers ville denne suverene varianten blandet seg inn - og jeg velger å se bort fra potetene i Salade Niçoise, fordi den ikke går under kategorien potetsalat. Kanskje det urimelig.)

Kjernen i salaten

Likevel har jeg komponert en ny. Hvordan skulle verden ellers gå framover? Det begynte med at det var lenge siden jeg hadde spist gresskarkjerner. For slik opererer jeg: Har det gått en stund siden jeg spiste artisjokk, ja, da havner den i handlevogna. Livet blir bedre på den måten, mener jeg. Mindre ensformig og dessuten er den utilsiktede bivirkningen at jeg også spiser sunnere (skal vi leve etter variasjon=sunnhets-religionen).

Man får kjøpt ferdig ristede gresskarkjerner i butikken. De går fint an å bruke. Men, det er ingen heksekunst å rise dem selv heller. Du finner dem, ikke spesielt kontroversielt, inne i gresskar. Rens bort det trådaktige kjøttet som ligger rundt kjernene, skyll dem, bland med salt og olje og rist dem i en stekepanne (eller i ovnen) i omtrent et kvarter.

Hva gresskarkjerner er for salaten er hva rulletrappa er i et kjøpesenter: Veldig deilig. Vi klarer oss uten, ja visst, men det er jaggu et kjærkomment løft i hverdagen.

Plutselig har du gitt salaten en sprø, fin tyggemotstand den ellers ville vært uten. Du kan også bruke mandler, pinjekjerner eller andre nøtter. Men, det er alltid morsomt å teste ut noe nytt.

En salat spirer

Denne salaten er det spirer i. Masse spirer. Jeg liker de saftige, små bønnespirene. Men, det er ikke noe i veien for å bruke alfalfaspirer, reddikspirer, rødbetspirer, løkspirer eller andre varianter.

Spirer er altså, heller ikke overraskende, spirer av planter som, dersom de fikk vokse, ble mye større. Når de er så små er de proppfulle av energi, nettopp fordi de skal vokse. Jeg liker å tenke at denne energien havner i meg.

Oppskriften på salaten finner du nedenfor. Den passer utmerket til fisk, men kan også spises som den er.

Erik Hannemann

Salat med spirer

Denne sprø salaten er god som et mellommåltid eller som tilbehør til fisk.

Ingredienser:

1 neve spirer

10 stk cherrytomat

0,5 stk agurk

10 stk sukkererter

1 neve gresskarfrø

Dressing

1 dl olivenolje

3 ss rødvinseddik

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!