Noen ganger kommer tipsene fra uventet hold. Og når du minst venter det. I en kantine, for eksempel.

Den institusjonen, kantina altså, er slik jeg har møtt den totalt blottet for pasjon og tynges av arbeidsdagenes vante strev og slit. Her lages det ikke mat, bare nødvendig fôr for andre arbeidere som har lite valg. Sultne medarbeidere må ta til takke med hva utbrente kantineslitere presenterer. Stort sett er det mat som på et tidspunkt har vært "foredlet", tilbrakt lang tid i blikk eller andre lukkede, hermetiske eller dypfryste atmosfærer.

For noen år siden kom salatbaren. Og endelig var det noe ferskt og friskt! Men var det egentlig det?

Stort sett finner man hermetikk også i salatbaren: bønner fra boks, mais fra boks, ferdigkokte bokslinser, hvitløk, fetaost, ananas og purreløk er ferdigpakket og hermetisert. Skinken også. Ja, til og med eggene leveres i spann. Salaten kommer i poser, ferdighakket.

Jeg har hørt at noen kantiner "tilbereder" agurk og tomat på stedet, men dette er rykter. Selv tror jeg løsningen er at kantinene skal lage maten - fra bunnen. Da blir det investert stolthet i maten, og ikke servert trøstesløs fôr i trau.

Det var ukens formaning. Uansett: Sjansen for å finne matinspirasjon i dette miljøet er liten. Men, nøden lærer naken kvinne å spinne. Det er nettopp under krisene at folk blir innovative og finner løsninger.

Så noen stakk sine kloke hoder sammen og kom opp med en idé: Vi lager en dressingklubb. Det er den mest effektive måten å sette smak på salaten i kantina.

Så vidt jeg forstår går dressinglagingen på rundgang. Straks en flaske er tom, går dressingstafettpinnen til neste dressingklubbmedlem. Og konkurranse-elementet er fruktbart.

Det var et resultat av denne vennligsinnede, kulinariske kappestriden jeg fikk smake, jeg presenterer for dere her. Og dressingen er super. Den kan brukes til all verdens salater. Det bør kanskje bemerkes at det er bra med krutt i den, på grunn av all chilien. Kanskje vil du begynne med litt mindre.

Dressingen kan brukes til en hvilken som helst, innenfor rimelighetens og salatkonvensjonenes grenser, blanding av ulike salattyper, tomat, sukkererter, grønne bønner og frukt, som til sammen utgjør det vi kan kalle en salat. Bruk så mye du vil av dressingen og server salaten til for eksempel:

Lasagne

Perfekt trukket laks

Ovnsstekt kylling

Pizza med kjøttboller

Dressing med sting

Denne dressingen garanterer god salat.

Ingredienser:

2 stk sjalottløk

3 fedd hvitløk

2 stk chili, røde

200 g soltørkede tomater

2 dl solsikkeolje

2 dl olivenolje

1 bt persille (en god neve)

2 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!