Det første man tenker når været tillater grilling er pølser. Det sitter i ryggmargen på nordmannen. (På samme måte som den første snøen får oss til å finne fram ski og staver. Nordmannens sjel vil alltid være et mysterium for sosialantropologene).

Men, så fort de første pølsene er fortært får jeg lyst til å grille noe annet. Noe helt annet.

Dette ambivalente forholdet pølser preger alltid sommeren, føler jeg. Pølser på grillen har mange forlokkende egenskaper; Pølser i lompe krevet ikke noe annet enn å handle. Du trenger ikke kniv, ikke kjøkkenbenk, ikke fjøl og det blir ikke oppvask - og du blir mett. Og smaken er slettes ikke verst. Dette er et godt batteri med argumenter for pølser på grillen. Så, hva er motargumentene?

Vel, selv om pølser er godt blir jeg altså fort lei. Når det ligger asparges, nykål, reker og krydder foran meg på benken fylles jeg med energi. Bare synet av dette gir meg mer enn en pølse noen kan bidra med. Spør deg selv (eller kanskje ikke): Hva har egentlig pølser å tilby det åndelige deg?

Asparges, derimot?

Spareribs på grillen

Så la meg komme med noen forslag til hva du kan grille. Det aller første jeg tenker på er spareribs. Du prøve deg på de gutte-kule spareribsene til Jan Vardøen - med mørkt øl og chili, selvsagt. Nedenfor finner du et annet forslag som er litt enklere å lage, nemlig med sennep og honning.

Til spareribsen er det klassiske tilbehøret coleslaw. Coleslaw er en 70-tallsklassiker som har overlevd seg selv. Du lager det ved å skjære opp kål, helst nykål, og blande dem med finrevet gulrot, eple, majones, crème fraîche, sylteagurk og litt krydderier (oppskrift nedenfor).

Grillspyd

Om du har fulgt med på TV-serien 4-stjerners middag husker du kanskje de asiatiske grillspydene. De får du også oppskriften på her. Dersom det ikke frister har vi en annen twist fra Asia, nemlig indisk grillspyd.

Asparges

Så var det asparges! Dersom du vil at aspargesen skal ha hovedrollen kan du lage en herlig rett med asparges og reker. Om du vil ha dem som tilbehør får du også en kul rett med grillet asparges, bacon og chèvre.

Og bare for å ha sagt det: Dette funker også til pølser.

Erik Hannemann

Spareribs med honning og sennep

Her har du noe deilig å gnage på! Spareribs du kan bake i ovnen eller legger på grillen.

Ingredienser:

1 kg spareribs

1,5 dl honning

1,5 dl sennep

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
mat.no

Coleslaw

Dette er Bent Stiansens geniale oppskrift på den gode klassikeren coleslaw. Perfekt til grillmat.

Til 4 porsjoner:

300 g sommerkål eller vanlig kål

1 stk gulrot

1 stk grønt, syrlig eple

2 ss finhakkede sylteagurk

0,5 dl majones

0,5 dl crème fraîche

1 ss sitronsaft

1 ss sukker

1 ss hp-saus

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
TVNorge

Asiatiske grillspyd

Her får du noen asiastiske grillspyd av kylling.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst, delt i terninger

Marinade

2 stilk sitrongress

2 stk sjalottløk

2 fedd hvitløk

1 ss ingefær, revet

1 ss korianderpulver

2 ss koriander, fersk og hakket

1 ts chilipulver

1 ts gurkemeie

0,25 dl kecap manis

1 ss østerssaus

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Asparges med bacon og chèvre

Så enkelt og så godt kan tilbehøret til grillmaten være.

Til 2 porsjoner:

6 stk asparges

100 g chèvre

1 stk sitron

timian

persille

1 stk paprika

olivenolje

2 skiver bacon

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

Saus - Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!