Her på klikk har vi ubeskjedent lansert den perfekte vaffeloppskriften.

I tillegg har vi testet vaffeljern. Da er det bare å få med seg tipsene under så er vaffelfesten i gang.

Vaffeljernet er den store sliteren i mange vaffelglade hjem. Behandler du det på en pen måte vil det aldri svikte deg.

Ta vare på belegget

Er jernet ditt utstyrt med slippbelegg gjelder de samme reglene som for stekepannen. Ikke bruk metallredskap, kun tre og plast. Dette gjelder også øsa.

De fleste av oss bruker øsa til å dra røra utover i jernet. Da skraper bunnen av øsa mot toppene i jernet og sliter av slippbelegget.

Derfor: bruk kun plastøse.

Smøring

- Fettet skal i røra ikke i jernet, sier Erik Fredskov. Han er vertskap på Tryvannstua. Vi smører aldri jernet, selv ikke første gangen. Klarer du å unngå dette er jernet alltid passe smurt og holder seg helt problemfritt.

Røra: Fettet skal i røra, ikke i jernet.=

Røra: Fettet skal i røra, ikke i jernet. © Foto: Øivind Lie

Ikke såpe

Har vaffelen brent seg fast, ikke vask med såpe

- Det har skjedd at jern hos oss har blitt vasket med såpe, i beste mening selvsagt. Da går jernet i søpla, forteller Fredskov

- Såpen ødelegger det fine belegget og jernet blir umulig å bruke forklarer han.

Oppbevaring

Mellom vaffelstekingen er det lurt å legge tørkepapir mellom flatene. Det suger til seg overflødig fett, og beskytter belegget.

Papir: Legg et papir i mellom når du lagrer jernet.=

Papir: Legg et papir i mellom når du lagrer jernet. © Foto: Øivind Lie

Rensevaffel

Etter en tid setter det seg smak i jernet. Da er det lurt med en rens. Det gjør du rett og slett ved å lage en rensevaffel. Matbloggen Millasmat har oppskriften på den:

Ta litt varmt vann på en oppvaskbørste og skrubb jernet godt for å løsne alle biter som sitter fast. Tørk over stekeflaten med kjøkkenpapir og sett på jernet.

Pisk sammen mel, vann og salt til en glatt røre og hell massen i vaffeljernet. Stek den som en vanlig vaffel og kast den etter steking.

Ingredienser:

1 dl hvetemel

1/2 dl vann

2 ss vanlig koksalt

 

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt du lurer på om mat.

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

 

Les også:

Slik lager du lavkarbo vafler

Putt vafler i matboksen

Landets best vaffeltips

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!