Tupperware

Den mislykkede oppfinneren skjøt gullfuglen – du har det mest sannsynlig hjemme

Da Tupperware startet produksjonen av plastboller, var det knapt noen som ville ha dem. Men det var før Earl Tupper traff Brownie, en alenemor med et helt ekstraordinært salgstalent.

Pluss ikon
<b>LYKKEN ER AV PLAST:</b> Et utsnitt av forsiden på Tupperware-katalogen fra 1958. Her er stabler med pastellfargede plastbeholdere – og en lykkelig og harmonisk familie.
LYKKEN ER AV PLAST: Et utsnitt av forsiden på Tupperware-katalogen fra 1958. Her er stabler med pastellfargede plastbeholdere – og en lykkelig og harmonisk familie. Foto: Faksimile av gammel katalog
Publisert

Han het Earl Silas Tupper og var oppfinner uten de helt store suksessene. Hun het Brownie Wise og hadde også til gode å skape allmenn oppmerksomhet.

Rent bortsett fra at hun hadde skilt seg fra Robert, vel å merke. Dette ekteskapet hadde resultert i sønnen Jerry, som hun hadde ansvaret for.

Hadde Earl og Brownie ikke møtt hverandre, hadde begge sannsynligvis forsvunnet stille og rolig ut historiens bakdør.

Men sammen skulle de skrive nettopp historie. Historien om Tupperware.

Plastmateriale som skulle brukes til gassmasker

La oss starte med Earl. Han ble født i New Hampshire i USA i 1907. Som kreative sjeler flest, hadde også han hodet fullt av ideer.

MANNEN BAK: Oppbevaringsboksene av plast gjorde ham til en velholden mann.
MANNEN BAK: Oppbevaringsboksene av plast gjorde ham til en velholden mann.

En tid før andre verdenskrig brøt løs, fikk han et plastmateriale mellom hendene som skulle brukes til å lage gassmasker. Det slo ham at dette stoffet også burde være anvendelig på andre områder.

Etter å ha lekt med noe plast som ble til overs, slo plutselig ideen ned i ham: Uknuselige, lette oppbevaringsbokser med lokk – til bruk på kjøkkenet!

Før Earl Tupper fikk suksess med plastboksene, oppfant han blant annet fiskestangen som veier fisken – på stangen. Videre oppfant han en iskjeks som skulle hindre at isen dryppet, samt et korsett som skulle være ekstra behagelig for kvinner å gå med. Om noe av dette ble salgssuksesser, er usikkert. Det som derimot er sikkert, er at det hvert annet sekund påbegynnes en Tupperware-demonstrasjon ett eller annet sted i verden.

Se mer

Ville han i tillegg klare å gjøre boksene lufttette – ja, da var han overbevist om at dette var produkter som ville bli å finne i ethvert hjem.

Les også (+): Hyller husmødrene: Slik var de med på å bygge samfunnet

<b>SMART GJORT: </b>Earl Tuppers patenttegninger fra 1954.
SMART GJORT: Earl Tuppers patenttegninger fra 1954.

Tok inspirasjon fra malingsspann

Utfordringen med å gjøre boksene lufttette, løste Earl ved å studere hvordan malingsspann var konstruert – slik at luft ikke skulle sive inn og tørke ut innholdet.

Da han hadde knekt denne koden, forsto han til fulle viktigheten av å tenke utenfor boksen.

Da patentpapirene hadde fått de nødvendige stempler, startet produksjonen opp. Earl stablet optimistisk bilen full og kjørte rundt til forretningene for å selge oppfinnelsen sin. Men det var enklere sagt enn gjort.

Nesten ingen ville ha boksene hans i butikkene sine. Og de som tok dem inn, fikk nesten ikke solgt dem.

<b>FEST MED INNHOLD:</b> Et typisk Tupperware- party i et amerikansk hjem på 50-tallet.
FEST MED INNHOLD: Et typisk Tupperware- party i et amerikansk hjem på 50-tallet. Foto: Granger/REX

Tupperware-kjendisen

Tupper var imidlertid over­bevist om produktenes fortreffelighet. Han måtte bare finne en måte å overbevise forbrukerne på. Han bestemte seg for å oppsøke kundene personlig.

Det utløste ikke bare salg, men også et stort engasjement!

Og her er det Brownie Wise fra Georgia, USA, kommer inn i bildet. Hun la for dagen en slik entusiasme for Tuppers plastprodukter, en entusiasme som smittet over på alle hun viste dem til.

Og Earl innså umiddelbart at hun var personen han trengte.

Les også (+): Femlingene ble kalt mirakelbabyer da de ble født, men livet deres skulle bli svært tragisk

Tupperwareparty

Med Brownie på laget var det ikke var det ikke bare Earl Tuppers nye plastbeholdere som fikk sin fortjente utbredelse, men også en helt ny måte å selge varer på: Tupperwareparty ble et begrep som bredte om seg.

Brownies venninner inviterte til egne sammenkomster, som igjen rekrutterte nye kunder – og nye selgere. Snart var et betydelig antall amerikanske kvinner engasjert.

<b>IKON:</b> Brownie Wise var alenemoren som ble superkjendis av å selge Tupperware-produkter.
IKON: Brownie Wise var alenemoren som ble superkjendis av å selge Tupperware-produkter.

Plastproduktene og «home party»-kulturen spredte seg fra land til land.

Seansene fikk navnet Tupperware-partyer. Brownie ble forfremmet til sjef for konsernets salgsavdeling og ble superkjendis.

Produktene ble etter hvert mange: egne beholdere for brød, salater, desserter og kaker dukker opp. Ja, til og med for dem som skulle på piknik.

I årenes løp har Tupperware mottatt en rekke designpriser. Og både Museum of Modern Art i New York og Victoria & Albert Museum of Art i London har Tupperware-produkter i utstillingene.

<b>RØDT VIDUNDER:</b> – Den lille røde har i snart ti år hatt en sentral plass på kjøkkenbenken min. Den består av tre deler, en skål, tre kniver og et lokk utstyrt med startsnor. I skålen fyller jeg hvitløk, krydder, olje og oliven. Deretter er det på med lokket og ti raske trekk i snora og vipps har jeg en deilig marinade til kyllingen. Det lille vidunderet lar seg enkelt vaske under springen. Etter snart ti år er knivene like skarpe. Takk til Anita, svigerinnen min, for julegaven.
RØDT VIDUNDER: – Den lille røde har i snart ti år hatt en sentral plass på kjøkkenbenken min. Den består av tre deler, en skål, tre kniver og et lokk utstyrt med startsnor. I skålen fyller jeg hvitløk, krydder, olje og oliven. Deretter er det på med lokket og ti raske trekk i snora og vipps har jeg en deilig marinade til kyllingen. Det lille vidunderet lar seg enkelt vaske under springen. Etter snart ti år er knivene like skarpe. Takk til Anita, svigerinnen min, for julegaven. Foto: Ole Martin Bjørkelid
<b>VISPEFAVORITTEN: </b>–<b> </b>Jeg ble introdusert for vispen «Speedy Chef» i en konfirmasjon for et par år siden. Jeg var i fyr og flamme og jublet da jeg meldte meg frivillig til å piske krem til kakene. Gleden gikk ikke upåaktet hen, for samme jul lå visperen fra Tupperware under treet, med hilsen fra Gro som holdt konfirmasjonen. Den elektriske vispen ligger ubrukt, og jeg koser meg med å la barna få ansvar for å vispe eggedosis, kremfløte etc. – uten å være redd for små barne­fingre eller at alle godsakene søles ut. Vispen er også enkel å ta med på tur – hvis du f.eks. trenger å vispe kremfløte til nyplukkede jordbær, bringebær eller andre bær – nam! Cathrine B. Jensen, Redaksjonssjef
VISPEFAVORITTEN: Jeg ble introdusert for vispen «Speedy Chef» i en konfirmasjon for et par år siden. Jeg var i fyr og flamme og jublet da jeg meldte meg frivillig til å piske krem til kakene. Gleden gikk ikke upåaktet hen, for samme jul lå visperen fra Tupperware under treet, med hilsen fra Gro som holdt konfirmasjonen. Den elektriske vispen ligger ubrukt, og jeg koser meg med å la barna få ansvar for å vispe eggedosis, kremfløte etc. – uten å være redd for små barne­fingre eller at alle godsakene søles ut. Vispen er også enkel å ta med på tur – hvis du f.eks. trenger å vispe kremfløte til nyplukkede jordbær, bringebær eller andre bær – nam! Cathrine B. Jensen, Redaksjonssjef
<b>BARNDOMMENS SAFTKANNE:</b> – Jeg eier dessverre ikke min Tupperware-favoritt selv, men jeg satser på at jeg en dag finner den på loppis. Denne kannen synes jeg er genial, og hjemme hos oss ble den hyppig brukt på sommeren. Husholdningssaft av billigste sort, med masse isbiter oppi – det kunne ikke bli bedre! Linda Kirkeby Isenhag, Redigerer
BARNDOMMENS SAFTKANNE: – Jeg eier dessverre ikke min Tupperware-favoritt selv, men jeg satser på at jeg en dag finner den på loppis. Denne kannen synes jeg er genial, og hjemme hos oss ble den hyppig brukt på sommeren. Husholdningssaft av billigste sort, med masse isbiter oppi – det kunne ikke bli bedre! Linda Kirkeby Isenhag, Redigerer
<b>GODE MINNER: </b>I mange år ferierte vi i båt. Små barn, bølger og lange kvelder på svaberg gjorde at plasten var fast følge dagen gjennom. Denne bollen kom også i en lav og vid utgave. Den hadde vi alltid reker i, og vi hadde hvert vårt glass i samme utforming. Nå er båtlivet byttet ut med fjell. Og hver gang jeg serverer spekemat og eggerøre, eller jordbær i det store plastfatet med blå kant, kommer historiene og anekdotene fra båtlivet. Og det er alltid like koselig å sitte 1000 meter over havet i den <br>norske fjellheimen og minnes båtlivet i den svenske skjærgården.
GODE MINNER: I mange år ferierte vi i båt. Små barn, bølger og lange kvelder på svaberg gjorde at plasten var fast følge dagen gjennom. Denne bollen kom også i en lav og vid utgave. Den hadde vi alltid reker i, og vi hadde hvert vårt glass i samme utforming. Nå er båtlivet byttet ut med fjell. Og hver gang jeg serverer spekemat og eggerøre, eller jordbær i det store plastfatet med blå kant, kommer historiene og anekdotene fra båtlivet. Og det er alltid like koselig å sitte 1000 meter over havet i den
norske fjellheimen og minnes båtlivet i den svenske skjærgården.
Foto: Eva Glorvigen

Les også (+): Mannen kjørte rundt på Senja i 70 dager med et lik i bagasjerommet – så leverte han bilen til reparasjon

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2020.

Les også