Blåskjell

BLÅTT ER FLOTT: Blåskjell er en klassiker med uendelig mange tilberedningsmuligheter. Øl er bare ett av stikkordene. © Foto: Melk.no

Delikatessen fra havet er faktisk best å spise om vinteren, selv om mange forbinder dette med sol, sommer og sjø.

Det er nå de inneholder masse sødme, fylde og smak. Velger du denne vinen til, er du garantert en behagelig smaksopplevelse.

Share

Grunnen til at de er best nå, er at de inneholder mest mat utenom gyteperioden som er i april/mai, ifølge Matportalen.

Er du skeptisk til selvsanking av blåskjell, kan du sjekke blåskjellvarselet , eller kjøpe dem i ferdige nett i fiskedisken i butikken.

Behandling av blåskjell

  • Fjern byssustrådene ved hjelp av en liten kniv. Skrubb gjerne lett over med en grov børste også.
  • Friske blåskjell kan åpne seg. Knips lett på dem, og dersom de lukker seg, er de helt i orden. Om de deretter heller ikke lukker seg i kaldt vann, så kast dem. Kast de skjellene som ikke åpner seg etter damping.
  • Friske blåskjell bør helst brukes like etter at de er plukket, maksimalt én uke etterpå. Dersom de ikke skal brukes med én gang, pakk dem inn i avispapir og putt dem i kjøleskapet. Blåskjell skal IKKE ligge på is - det gjør at de «svimer av», eller dør.
  • Levende blåskjell skal ikke fryses, kokte kan fryses.

Kilde: godfisk.no

Velbekomme!

Les også:

Dette er en gammel fiskebåt

Blåbær gir bedre hukommelse

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Blåskjell med hvitvin og estragon

Det finnes neppe noen raskere middag enn blåskjell.

Til 2 porsjoner:

400 g blåskjell, vaskede

2 stk sjalottløk

1 dl hvitvin

1 dl kremfløte

4 ss estragon, frisk, hakket

2 ss smør

0 salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Bent Raanes og Sarah C. Sørensen

Cognac- og pepperdampede blåskjell

Dette er en svært smaksrik blåskjell-tapas som også er både enkel og rask å lage.

Til 4 porsjoner:

0,5 kg blåskjell

2 ss olje

2 stk sjalottløk

1 ss knust grønn, sort og rosépepper

3 ss cognac

3 dl fløte

Høyde (px): Bredde (px):
Arild Juul

Blåskjell med øl

Til 4 porsjoner:

2 kg blåskjell

1 dl vann

1 stk liten finhakket løk

1 stk finhakket stangselleri

2,5 dl mørkt øl, f.eks. bokkøl

2 ss smør

laurbærblad

persille

timian

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Blåskjell servert med risotto

Til 4 porsjoner:

Blåskjell

1 kg blåskjell

1 ss olivenolje

1 fedd fedd finhakket hvitløk

3 dl hvitvin, tørr

dill

Risotto

3 dl arborioris (ris til risotto)

3 stk sjalottløk

1 stk fennikel

1 stk chili, rød

3 fedd hvitløk

3 ss olivenolje

2 dl tørr hvitvin eller tørr vermut (Noilly Prat)

8 dl kraft/grønnsakbuljong + kraften fra blåskjellene

safran

2 ss smør

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Dampede blåskjell med karrifløte

Til 4 porsjoner:

2 kg blåskjell

2 fedd finhakket hvitløk

1 dl vegetabilsk olje

1 stk hakket løk

3 ts karri

4 dl matfløte

1 ts sukker

frisk gressløk/persille

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Blåskjellsuppe med kokosmelk, ingefær og koriander

Til 4 porsjoner:

1 kg blåskjell

0,5 stk stangselleri

0,5 stk løk

0,25 stk purre

1 ss olivenolje

1 dl hvitvin

fløte

2 ss ingefær

2 dl kokosmelk

salt

pepper

koriander, fersk

Høyde (px): Bredde (px):
Johan Wildhagen/godfisk.no

Gratinerte blåskjell provencale

Blåskjelltapas med provencalske urter.

Ingredienser:

20 stk ferdig dampede blåskjell

1 dl provencale saus

50 g muskat, revet

basilikumblad

Provencalesaus

1 ss olivenolje

2 stk hakket løk

1 stang stangselleri, hakket

1 fedd hvitløk, hakket

1 ts hakket basilikum

0,5 ts timian

1 ts persille, finhakket

1 stk laurbærblad

1 ss tomatpuré

4 stk moden tomat (skåldet og hakket)

salt og pepper

1 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Paella med hvit fisk og blåskjell

Til 4 porsjoner:

600 g steinbitfilet og/eller breiflabbfilet

500 g blåskjell

1 dl vann

1,5 dl hvitvin

2 g safran

Paella

2 stk paprika

12 stk sukkererter(evt asparges)

1 stk løk

0,5 dl olivenolje

4 stk vårløk

2 dl Arborioriseller eller annen ris til paella (f.eks. Calasparra)

4,5 dl kraftfra fisk eller blåskjell

Hvitløkmajones

4 fedd hvitløk

2 stk eggeplomme

0,5 ts salt

pepper

1 ts sitronsaft

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Linsesuppe med sprøstekte blåskjell

Til 4 porsjoner:

1 l blåskjell

5 skiver daggammelloffuten skorpe

0,5 fedd hvitløk, finhakket

1 ss finhakketgressløk

1 ss finhakketpersille

4 ss hvetemel

1 stk egg

4 ss oljetil stekinig

Suppe

6 ss linser(grønne franske)

1 fedd hvitløk, finhakket

1 stk løki terninger

0,5 stk gulroti terninger

1 stk poteter

7,5 dl melk

4 dl blåskjellkraft

salt

pepper

kjørvel, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Lisa Westgaard

Laksesuppe med safran og blåskjell

Til 4 porsjoner:

300 g laksefilet

250 g blåskjell med skall

2 dl hvitvin, tørr

2 ss smør/margarin

2 ss hvetemel

8 dl blåskjell kraft + fiskekraft/buljong

2 dl fløte

0,5 g safran

salt

hvit pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!