Har du ikke lyst til å stå ved grytene i helgen, men ønsker likevel skjemme deg bort med god mat?

Da er du i en båt på størrelse med en ark fylt til randen av folk.

Når jeg vil ha noe godt, men ikke vil gjøre meg fortjent til det gjennom arbeid på kjøkkenet, er det tre veier å gå:

  1. Jeg kan kjøpe meg ut av det - ved å handle ost eller skinke eller andre ting som ikke krever arbeid.
  2. Jeg kan kjøpe meg ut av det - ved å skaffe meg østers, kamskjell, andeconfit på boks eller andre ting som nesten ikke krever arbeid.
  3. Jeg kan lage ting som krever minimal innsats, men hvor belønningen på makelig vis er ufortjent bra.

Alle disse tre kategoriene er supre. Perfekt mat for den late kokken. Og hvem er vel ikke bedagelig en gang i blant?

Les også: Dobbelt så raskt som pasta

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Share

Til den siste kategorien trenger man noen supre oppskrifter.

Av mine absolutte favoritter er oksehalesuppe. Dersom du ennå ikke har blitt kjent med oksehalenes fabelaktige smak, bør du bli det nå.

Tanken på at noen vil oppdage oksehalenes forbløffende gode smak for sent i livet, er uutholdelig. Sammen med tomat blir denne retten en venn for livet.

Har du lyst på lam, er lammefrikassé et strålende alternativ til latmannsmat. Det krever dog litt mer - men antakelig ikke særlig mer enn 10 minutter aktiv innsats. Resten tar komfyren seg av.

Les også: Dette er den sunneste yoghurten

Les også: Ni råd for en lykkelig barndom

Dersom du er i det mer temperamentsfulle hjørnet kan du prøve deg på en marokkansk gryte. Jobben består i å hakke litt grønnsaker og knuse litt krydder. Belønningen er (antakelig) et nytt og hyggelig bekjentskap, varmende og deilig mat samt litt nyvunnet reiselyst.

Oppskriftene finner du nedenfor.

Under oppskriftene finner du noen tips til hvordan du kan kjøpe deg en gourmethelg.

Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Ingredienser:

1 kg lam mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt)

vann

3 ss smør

3 ss hvetemel

3 dl kremfløte

6 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk løk

1 stk persillerot

1 stilk selleristang

1 stk purre (bare det hvite)

1 bit sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Oksehalesuppe

Det er ikke lett å tenke seg til en mer smakfull suppe enn den du får når du koker oksehaler.

Ingredienser:

1 kg okse haler i skiver

olje/smør til steking

2 stk løk

3 bokser tomat

2 stk laurbærblad

1 ts anis, malt

1 stk hvitløk

2 stk gulrøtter i skiver

salt og pepper

Eventuelt litt finhakket timian

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!