Jada, den kalles selvsagt Crema catalana i Spania. Hele Sør-Europa krangler om hvem som skal ha æren for denne desserten. Men: Det er i prinsippet det samme. Men den spanske varianten har ofte kanel og sitronskall i.

Denne helgen skal vi til Spania. En kulinarisk minirundtur starter aller helst i fjellene med spansk skinke. Det er ikke for ingenting at de spanske skinkene har et godt renomé over hele verden. Jeg kan ikke komme på en enklere og bedre forrett enn akkurat det.

Det finnes mange typer av dem, og trenger du en guide finner du det her.

Hovedretten: Spanias stolthet

Hovedretten er også det som oftest regnes som nasjonalretten, nemlig paella. Det finnes like mange oppskrifter som spanske husmødre på denne giganten i det spanske kjøkkenet.

Vi har funnet fram en enkel oppskrift. Det viktigste er å til risen - og det blir ikke skikkelig om du ikke har i litt (men bare litt) safran. De har det i de fleste matbukkene.

Les også: Klar du kan lage sushi!

Desserten: Den alle må like

Crema catalana er den desserten ingen ikke liker, men de færreste tør å prøve seg på. Det er mye lettere enn man skulle tro. De fleste er redde for ikke å få til det øverste, karamelliserte laget. Har du en brenner går det veldig lett, men det funker også i ovnen om du bare passer nøye på!.

Oppskriftene finner du nedenfor. God helg!

 

Erik Hannemann

Spansk skinke, jamón, jamón

Spansk skinke krever ingen oppskrift, men her har du noen enkle serveringstips.

Ingredienser:

........ Masse deilig spansk skinke

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Til 4 porsjoner:

20 stk kyllingklubber

2 stk løk

3 stk hvitløksfedd

300 g paellaris

2 dl hvitvin (eller tørr sherry)

2 stk store tomat

1 ts cayennepepper

1 klype safran

1 stk paprika, rød

200 g erter

25 stk reker

0,5 kg blåskjell

3 ss finhakket persille

1 stk sitron

salt og pepper

1,5 l fiskebuljong ebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Crema catalana

Her er en super oppskrift på crema catalana. Det er lettest om du har en crème brûlée-brenner, men det går an å bruke ovnen også.

Ingredienser:

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

1 ts kanel

0,5 ts sitronskall

4 dl kremfløte

1 stk vaniljestang

sukker til topping

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!