Balsamicoeddik

BALSAMICOEDDIK: En industriell etterligning av den tradisjonelle varianten. © Foto: istockphoto

Her følger en liten oversikt som kan gi en pekepinn om bruksområdene for de ulike balsamicoproduktene.

LES OGSÅ:

Balsamico - Italias sorte gull

Nedenfor finner du lenker til familien Cattanis egne oppskrifter med balsamico. Et hett tips: Risottoen deres går det gjetord om.

Vellagret balsamico (tradizionale eller tilsvarende over 12 år)

Brukes som den er dryppet over parmesan, kjøtt, fisk og skalldyr, carpaccio. Den smaker også fortreffelig i desserter som fruktsalat, panna cotta og vaniljeiskrem (både blandet sammen med eller oppå). Helt i et lite glass kan den drikkes som avslutning på et måltid - den skal visst nok ha gode virkninger på fordøyelsen.

Condimento balsamico

Er den av god kvalitet, kan den brukes på samme måte som vellagret balsamico. For øvrig kan den sette spiss på sauser. Ellers egner condimiento seg til friske salater og rå grønnsaker. Prøv den også iblandet hjemmelaget majones som tilbehør til kjøtt og fisk.

Balsamico i iskrem

ISKREM: En kelner på en trattoria utenfor Bologna blander inn balsamico i vaniljeis. © Foto: Gjertrud Hustad

Balsamicoeddik

Det vanligste bruken er sammen med god olivenolje i salatdressing og i marinader. Eddiken kan også kokes sammen med andre ingredienser i balsamicosaus. En balsamicoreduksjon er et bra alternativ til sjy. Bruk da 1 ss brunt per 1 dl eddik, kokes til væsken har fått litt tykkere konsistens.

Parmesan med balsamico

Paprika med balsamico

Risotto med balsamico

Indrefilet av svin med balsamico

Jordbær med balsamico

LES OGSÅ:

Balsamico - Italias sorte gull

Norges beste pizza

Piff med pesto

Carpaccio - rå nytelse

Lag italiensk sitronlikør

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!