Helgemeny fra Bent Stiansen

Helgemenyen: Stiansens sparefest!

HELGEMENYEN: Svinenakke.
HELGEMENYEN: Svinenakke. Foto: Foto: Guri Dahl/Font Forlag
Sist oppdatert
HELGEMENYEN: Stiansens nye kokebok.
HELGEMENYEN: Stiansens nye kokebok. Foto: Guri Dahl/Font Forlag

Januar kommer hvert år, og med den en ikke altfor velfylt lommebok. Men det er ingen grunn til ikke å invitere gjester.

Det er Bent Stiansen som gir oss denne ukens helgemeny. Han er en av Norges beste kokker, og tidligere vinner av Bocuse d'Or. Stiansen jobber til daglig på Statholdergaarden i Oslo.

En kokeboktrilogi

Han gir nå ut en bok om festmat.

- Så du våger å gjøre det i disse krisetider?

- Ja. Du skjønner, denne boka er en del av en trilogi. Den første handlet om mat og reise (Stiansens kulinariske koffert), den andre om hverdagsmat (Stiansen til hverdags) og nå kommer selvsagt festboka.

- Jeg har et oppriktig ønske om å formidle det jeg har lært opp igjennom årene som kokk, både hjemme og på reiser. Folkeopplysning i god, gammel sosialdemokratisk ånd, om du skjønner hva jeg mener.

Stiansens meny

På Stiansens meny for helgen finner vi først en ovnsbakt ørret servert med grov blomkålpuré, ristede mandler og persille- og pepperrotsaus. Hovedretten er langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter. Til dessert får vi friterte banantwister fylt med lime- og ferskostkrem.

Alle rettene er beregnet til åtte personer. Så her blir det fest!

Ovnsbakt ørret servert med grov blomkålpuré, ristede mandler og persille- og pepperotsaus

Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Friterte banantwister fylt med lime- og ferskostkrem

Les også: Slik lager du perfekt pizzadeig

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 23.000!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik blir brokkoli godt

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Vintips

Det er ganske mye fett i denne retten, med fet fisk, smør i pureen og fløte i sausen. Derfor bør vinen ha god fylde, samt frisk syre til å skjære gjennom fettet. Hvite sentralburgundere svarer på tiltalen, men er såpass dyre at de ikke akkurat er naturlige valg til denne "sparemenyen". Men vi finner mye av det samme i en grüner veltliner fra Østerrike:

Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2007, vnr 46487, kr 140.

Vintips

Dette er en både smaksrik og vinvennlig rett. Svinenakke har mer isprengt fett enn det anorektiske svinekjøttet vi vanligvis får på super'n. Dette, kombinert med fløten og osten i potetene, gjør at vi trenger en rødvin med god fylde, frisk syre og/eller tydelige tanniner. Det får du i denne rimelige portugiseren:

João Pato Touriga Nacional 2007, vnr 80047, kr 110.

Vintips

Igjen har vi med en ganske rik rett å gjøre, og ganske søt, selv om jordbærene frisker litt opp. Vi trenger en søt vin, og basert på smaksprofilen på retten, trenger vi en rik og søt hvitvin, helst med frisk syre. Gode viner av denne typen er ganske dyre, men denne er blant de beste av de rimeligste:

Nederburg Noble Late Harvest 2007, vnr 20438, kr 105 (halvflaske)

Denne saken ble første gang publisert 06/02 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også