LES OGSÅ:

Kokkens beste kalkun-triks

Nyttårsbord med pynt fra naturen

Slik skal dressen sitte

Nyttårsaften er en perfekt anledning til å skru sammen et skikkelig herremåltid med mange retter. Ikke for å skryte (eller nettopp: for å skryte) så lager jeg sjelden mindre enn 12 retter. Ja, det er riktig, jeg setter av hele dagen. Faktisk to dager.

Ikke alle er så dedikerte til kjøkkenets gleder at de gidder å bruke en flere dager på et måltid. Det har jeg tatt hensyn til når jeg har komponert en heidundrende fem-retters meny for nyttårsaften.

Aller først er en velkomstsnack med fenalår og lefse. Så lenge du er sånn noenlunde edru skulle dette være temmelig enkelt å lage.

Så har dere kommet til bordet. Der ligger klassikeren østers og champagne. Det er svært lite jobb. Østers og champagne har én, felles utfordring; de må åpnes. Det kan være vrient. Sjekk video for hvordan du åpner champagnen her . Når det gjelder østers er det lurt å ha en østerskniv. Du kan også bruke skrutrekker, men husk å legge østersen på et håndkle som er brettet flere ganger så du ikke ødelegger hånda om du glipper.

Hovedretten er kalkun. Du kan se videoen her . Der ser du også hvordan du deler den opp. Kalkunen er laget uten støffing. Med støffing må kalkunen steke ennå lenger i ovnen og dermed øker sjansen for at den blir tøff. Altså: ikke støffing.

Desserten foreslår jeg at du har laget på forhånd. Og jeg foreslår flere desserter. Er det lov? Ja, siden det er siste dagen i året og både striskjorta og havrelefsa virker veldig fjernt. Jeg foreslår først å lage en Crème brûlée. Den er kjekk å lage på forhånd.

Det andre jeg foreslår er litt godt til kaffen. Og hva med noen deilige sjokoladetrøfler? Det blir aldri feil.

Dersom du ikke synes dette er nok mat kan du gjerne (som meg) servere litt ost også. Tradisjonelt serveres det før desserten, men jeg liker faktisk å servere det helt til slutt. Vanligvis serverer jeg en blåmuggost, en brie eller camenbert-type og en fastost.

Godt nyttår!

Lefserull med fenalår

Lefserull er veldig enkelt å tilberede og et godt valg når du skal servere norske "tapas" til mange.

Til 4 porsjoner:

fenalår

4 stk lefse

100 g snøfrisk

salat

Høyde (px): Bredde (px):

Østers og champagne

Her trengs det egentlig ikke noen oppskrift.

Til 0 porsjon:

rå østers

lime

sort nykvernet pepper

champagne

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Klassisk kalkun

Mange sverger til den kontinentale tradisjonen med å servere fugl på julaften. Langt flere spiser kalkun på nyttårsaften og mange liker å lage det i påsken. Mange mener den fort blir tørr fordi den står for lenge i ovnen. Det unngår du med steketermometer! Den er ferdig på 70 grader.

Til 6 porsjoner:

Kalkunen

1 stk kalkun

1 stk hel hvitløk

0,5 potte estragon

6 stk sjalottløk

100 g smør

mandelpoteter

salt og pepper

Saus

smør, til steking

kalkun ens innmat, det som er inne i posen

1 stk løk

1 stk selleristang

4 stk timiankvist

3 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Crème brûlée

Til 6 porsjoner:

1 dl helmelk

3 dl kremfløte

100 g sukker

1 stk vaniljestang

5 stk eggeplomme

6 ss demerara sukker til karamellisering

Høyde (px): Bredde (px):

Sjokoladetrøfler

Til 1 porsjon:

200 g smøreost

2 ss rømme

1 ss honning

1 ss mandel likør (kan sløyfes)

100 g mørk sjokolade, smeltet

1 dl hakkede mandler, ristet tørr i panne

siktet kakao til å rulle trøflene i

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!