Oppskrifter til nyttårsaften
Nyttårsmeny
Vi har satt sammen et kalas av en meny til nyttårsaften.
LES OGSÅ:
Nyttårsbord med pynt fra naturen
Nyttårsaften er en perfekt anledning til å skru sammen et skikkelig herremåltid med mange retter. Ikke for å skryte (eller nettopp: for å skryte) så lager jeg sjelden mindre enn 12 retter. Ja, det er riktig, jeg setter av hele dagen. Faktisk to dager.
Ikke alle er så dedikerte til kjøkkenets gleder at de gidder å bruke en flere dager på et måltid. Det har jeg tatt hensyn til når jeg har komponert en heidundrende fem-retters meny for nyttårsaften.
Aller først er en velkomstsnack med fenalår og lefse. Så lenge du er sånn noenlunde edru skulle dette være temmelig enkelt å lage.
Så har dere kommet til bordet. Der ligger klassikeren østers og champagne. Det er svært lite jobb. Østers og champagne har én, felles utfordring; de må åpnes. Det kan være vrient. Sjekk video for hvordan du åpner champagnen her . Når det gjelder østers er det lurt å ha en østerskniv. Du kan også bruke skrutrekker, men husk å legge østersen på et håndkle som er brettet flere ganger så du ikke ødelegger hånda om du glipper.
Hovedretten er kalkun. Du kan se videoen her . Der ser du også hvordan du deler den opp. Kalkunen er laget uten støffing. Med støffing må kalkunen steke ennå lenger i ovnen og dermed øker sjansen for at den blir tøff. Altså: ikke støffing.
Desserten foreslår jeg at du har laget på forhånd. Og jeg foreslår flere desserter. Er det lov? Ja, siden det er siste dagen i året og både striskjorta og havrelefsa virker veldig fjernt. Jeg foreslår først å lage en Crème brûlée. Den er kjekk å lage på forhånd.
Det andre jeg foreslår er litt godt til kaffen. Og hva med noen deilige sjokoladetrøfler? Det blir aldri feil.
Dersom du ikke synes dette er nok mat kan du gjerne (som meg) servere litt ost også. Tradisjonelt serveres det før desserten, men jeg liker faktisk å servere det helt til slutt. Vanligvis serverer jeg en blåmuggost, en brie eller camenbert-type og en fastost.
Godt nyttår!
Lefserull med fenalår
Lefserull er veldig enkelt å tilberede og et godt valg når du skal servere norske "tapas" til mange.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
Fenalår
4 stk Lefse
100 g Snøfrisk
Salat
Til 0 porsjoner
Østers
Lime
Pepper
Champagne
Klassisk kalkun
Mange sverger til den kontinentale tradisjonen med å servere fugl på julaften. Langt flere spiser kalkun på nyttårsaften og mange liker å lage det i påsken. Mange mener den fort blir tørr fordi den står for lenge i ovnen. Det unngår du med steketermometer! Den er ferdig på 70 grader.
Se hele oppskriftenTil 6 porsjoner
1 stk Kalkun
1 stk Hvitløk
0.5 potte Estragon
6 stk Sjalottløk
100 g Smør
Mandelpoteter
Salt og pepper
Smør
Kalkun
1 stk Løk
1 stk Selleristang
4 stk Timiankvist
3 dl Kremfløte
Crème brûlée
Se hele oppskriftenTil 6 porsjoner
1 dl Helmelk
3 dl Kremfløte
100 g Sukker
1 stk Vaniljestang
5 stk Eggeplomme
6 ss Sukker
Sjokoladetrøfler
Se hele oppskriftenTil 1 porsjon
200 g Smøreost
2 ss Rømme
1 ss Honning
1 ss Likør
100 g Sjokolade
1 dl Mandler
Kakao
Denne saken ble første gang publisert 29/12 2008, og sist oppdatert 26/06 2017.