Clotilde bor i Paris og skriver til klikk.no med ujevne mellomrom.  Clotilde har gitt oss de fantastiske ristepotetene, de utsøkte caneles og det nydelige mandelsmøret. Sommeren har inntatt byen og nå handler det om tomater.

 

Om det er en ting som signaliserer sommer, så er det tomaten. Tomater som dyrkes i sesongen kan ikke engang sammenlignes med vintervariantene. De virkelige tomatkjennerne spiser bare tomater som er dyrket i sitt naturlige habitat, altså i jord under solen, og når de på det saftigste og mest uimotståelige.

Du kan selvsagt bruke dem i enkle salater med noen basilikum- og estragonblader, men om du går lei av det kan du vurdere noen av mine ideer som jeg serverer her. Med deilige og modne tomater kan du forsøke deg på disse seks oppskriftene.

 

Oppskrift med tomat 1: Shakshuka

Dette er en ikke-så-fjern slektning av ratatouillen fra Provence, pebronataen fra Korsika og Piperaden fra Baskerland - vi snakker om shakshuka fra Nord-Afrika og Midtøsten. Vanligvis er det en rett som består tomater, løk, paprika og chili som blir en tykk stuing eller saus som man koker egg i - enten som eggerøre eller speilegg. Det er enkel familiemat som går kjapt å lage og er fleksibel.

Du ser alle oppskriftene nedenfor.

 

Oppskrift med tomat 2: Gazpacho

Den elegante, spanske suppen er herlig og forfriskende. Og den er svært enkel å lage. Nøkkelen til å høyne smaken er å la ingrediensene bli kjent med hverandre over natten. Da kan du drikke den som den er, eller servere den med noen skåler med finkuttede terninger av agurk, grønn paprika, løk og skiver med skinke, krutonger og annet du kan drysse over.

 

 

Oppskrift med tomat 3: Tomatsalat med spelt

Dersom du lager matpakke er dette en super salat å ha på repertoaret. Den er full av smak, forfriskede, mettende og med en god blanding av teksturer fra de kjøttfulle tomatene og seige kornene. Den holder seg så godt at du kan lage flere porsjoner av gangen - så har du lunsjen klar de neste, par dagene.

 

 

Oppskrift med tomat 4: Bakte tomater

Dersom du har flere tomater enn du kan spise ferske - for et luksusproblem! - vurder å bake resten i ovnen: Å bake tomater på lav temperatur konsentrerer tomatsmaken på en delikat og fin måte som framhever den sommerlige søtheten. Ovnsbakte tomater holder seg fint i fryseren og er en utmerket måte bevare hagens grøde.

 

Oppskrift med tomat 5: Panzanella

Salaten fra Toscana tar hjertelig imot godt, tørt brød. Og salaten er meget smakfull, uvanlig og artig å lage. Brødet suger til seg saftene, blander seg inn og danner et mykt teppe for de andre ingrediensene og gjør en ydmyk tomat- og agurksalat til noe annet og mer substansielt og tilfredsstillende. Sleng på et par skiver med røkt skinke, så kan vi kalle det et måltid.

 

Oppskrift med tomat 6: Tomat- og kanelsyltetøy

Siden tomater, botanisk sett, er en frukt overrasker det ikke at den funker i syltetøy.  Cherrytomater passer utmerket med kanel og sammen lager de et overraskende og supergodt syltetøy, glitrende rødt med søte og syrlige toner av tomat og delikate hint av kanel.

 

 

 

 

 

Clotilde Dusoulier

Shakshouka

Denne tomatretten er populær i Nord-Afrika og Midtøsten. Den er nært beslektet med den franske ratatouille.

Til 4 porsjoner:

olivenolje

200 g løk, finhakket

1 fedd hvitløk, hakket

200 g paprika

1 stk chili, rød

0,5 ts havsalt

1 ts spisskum

1 ts karve

1 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1 knivsodd kanel

1 kg tomat

7 stk egg

persille

16 stk oliven

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Gazpacho

Den spanske suppen er andalucias kulinariske superstjerne.

Til 4 porsjoner:

100 g brød, daggammelt

1 kg tomat i terninger

1 stk paprika

2 fedd hvitløk, hakket

1 ts havsalt

60 ml olivenolje

1 ss sherryeddik

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Tomatsalat med spelt

Her er en salat med tomat og spelt. Det har du ikke prøvd.

Til 4 porsjoner:

190 g speltkorn

1 stk sjalottløk

1 stk laurbærblad

1 knivsodd kanel

chilipulver

gressløk hakket

85 g fetaost i terninger

rødvinseddik

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Confit-tomater

Slik blir tomatene best.

Ingredienser:

tomater

salt og pepper

chilipulver eller chiliflak

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Panzanella

Panzanella er den store salaten fra Toscana. Enkelt, godt og veldig billig.

Til 4 porsjoner:

200 g brød, daggammelt

10 stk cherrytomat

0,5 stk agurk

1 stk rødløk

basilikum

2 ss olivenolje

1 ss rødvinseddik

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Tomatsyltetøy med kanel

Tomatsyltetøy med et bittelite hint av kanel er artig og forfriskende.

Til 4 porsjoner:

400 g tomat

200 g sukker

1 stk kanelstang

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!