Clotilde skriver til oss fra Paris med ujevne mellomrom. Denne gangen er temaet mandelsmør. Det er nok vanligere i Paris enn her på berget. Om du ikke får tak i det kan det enkelt lages ved å riste mandler i 10-15 minutter (med eller uten skall) på 180 grader i ovnen før du kjører det i 10 minutter i en kjøkkenmaskin. Det tar noen ganger enda lenger tid. Men, det er som Clotilde skriver, utrolig anvendelig og temmelig sunt.

Mandelsmør lages av mandler som males så kraftig opp at oljene begynner å skille seg ut og mandlene forvandles til en nydelig, kremete masse. Min yndlingsvariant er den som lages av hele mandler - med skinn - fordi den er enda mer smakfull enn den som lages med skoldede mandler. Men, begge variantene er fine å ha i hus.

Mandelsmør kan selvsagt smøres rett på brødet til frokost eller spises med skje, rett fra glasset (noe jeg fullt forståelse for om noen gjør), men dersom du er nysgjerrig på andre bruksområder kan du titte på disse tipsene.

Bla deg fram og finn din favoritt!

Mandelsmør som dipp

Bruk en isskje og lag en kule du kan dyppe eplebiter, selleristenger eller gulrotstenger i og spise som snacks.

Lag din egen twist

Dersom du kjøper mandelsmør i butikken kan du lage flere varianter:

Sprøtt og salt - ved å blande inn hakkede mandler og havsalt (se oppskrift)

Søtt - ved å blande like deler mandelsmør og honning

Sjokolade - ved å blande inn hakket sjokolade og litt kokosnøttolje (se oppskrift)

Ha mandelsmør i smoothies

Om du drikker smoothie til frokost eller etter trening blir dette en fyldigere og spekket med næring. Det funker spesielt bra i blåbærsmootie og banansmoothier.

Mandelsmør i suppe

Om du vil ha en enda mer kremete konsistens på jevne supper, uten å bruke fløte, så ha i en god skje med mandelsmør helt mot slutten. Det skal ikke koke, men bare rør det inn. Jeg digger å gjøre dette med grønne supper (som spinatsuppe og grønne bønner - se oppskrift) og oransje (med gulrot eller søtpoteter).

Bruk mandelsmør til baking

Ettersom mandelsmør har høyt fettinhold kan det fint brukes på samme måte som smør i kake- og kjeksoppskrifter. Det blir ikke nøyaktig det samme i tekstur eller fylde, men det funker bra som melke- og glutenfritt alternativ (se oppskrift). Du kan også bruke det til å «lime» sammen kjeks sammen (som en macaron) eller smøre det inn i kanelbolledeigen.

Lag en dressing med mandelsmør

Du kan bruke mandelsmør alle mulige kremete og smakfulle dressinger til grønnsaker og salater.

Du kan tynne ut mandelsmøret med noen dråper sitronsaft eller vann, på samme måte som i en tahini (se oppskrift). Eller, så kan du blande inn litt i en vinaigrette for å tykne den litt. Og: Du kan bruke det som en pesto til pasta om du blander inn noen friske urter og revet parmesan.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Clotilde Dusoulier

Lett saltet og knasete mandelsmør

Mandelsmør er godt som dipp dersom du hakker litt mandler og blander inn.

Til 4 porsjoner:

35 g mandler

250 g mandelsmør

1,5 ts havsalt

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Sjokolade- og mandelsmør

Lag ditt eget sjokoladepålegg med mandelsmør.

Til 4 porsjoner:

125 g mandelsmør

100 g sjokolade, mørk

1 ss kokosolje

0,5 ts havsalt

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Tahini saus

Til 4 porsjoner:

700 g blomkålbuketter

2 ss linfrø

For veganmajones

2 ss tahini

0,5 ts salt

1 ss sitronsaft

1 ts spisskum

60 ml olivenolje

4 ss tahini

2 ss urter, friske

sitronsaft

0,5 fedd hvitløk

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Suppe med grønne bønner og mandelsmør

En enkel, grønn suppe som blir himmelsk med en magisk ingrediens - mandelsmør.

Til 4 porsjoner:

3 ss olivenolje

2 stk løk, finhakket

1 fedd hvitløk, hakket

3 stk gulrot

500 g aspargesbønner

salt og nykvernet pepper

1 l kyllingkraft

100 g mandelsmør

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Laktosefri og glutenfri sjokoladekake

I denne kaken brukes det bokhvete og mandelsmør.

Til 4 porsjoner:

200 g mandelsmør

200 g sjokolade, mørk

180 g sukker, brunt

4 stk egg

1 ss bokhvete

havsalt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!