Samefolkets dag er 6. februar. Og det er en fin anledning til å finne fram noe godt reinsdyrkjøtt.

Tidene endrer seg.

Jeg kan fortsatt huske den esken. Den som forsvant ned i fryseren. - Ja, nå har vi et halvt reinsdyr, ble det sagt.

Og da kunne vinteren bare komme.

Hvor det kom fra, vet jeg ikke. Bare at det var langt borte fra.

Og når vi bare fikk tint opp litt av dette kjøttet - ja, da ble det fest i heimen.

Jeg kan ikke huske at vi noensinne laget noe annet enn viltgryter av reinsdyrkjøttet. Det ble mange viltgryter i løpet av en vinter. Og de var gode. Riktignok ikke så gode som den jeg begynte å lage i voksen alder (oppskriften er med hjortekjøtt, men fungerer fint med reinsdyr).

Finnbiff var pussig nok ikke på repertoiret. Jeg husker ennå første første gangen jeg spiste finnbiff. Det var lenge etter konfirmasjonsalder, men det var heldigvis ikke for sent.

Det var en åpenbaring. De møre, smakfulle bitene av reinsdyr representerte, også for en nordmann, noe anderledes, eksotisk og flott.

Kjøttet var ikke enkelt å få tak i. Det fantes ikke i butikken. Det kom på døra (via noen kjente?)

 

Reinsdyrkjøtt - en delikatesse

På høsten er det mulig å få tak i ferskt reinsdyrkjøtt. Det er som regel det aller gjeveste.

Men, som oftest må man ty til tining. Om du skal lage reinsdyrstek, så tin kjøttet så sagte som mulig. I praksis betyr det å tine kjøttet over et par dager i kjøleskap.

 

Oppskrifter med reinsdyr

Finnbiff er fortsatt en vinterfavoritt. Jeg liker klassikeren veldig godt, men jeg har også eksperimentert litt. I den første varianten har jeg laget en silkemyk blomkålpure (la oss tenke på det som en snødekket vidde). På toppen laver det ned med sprøtt bacon før det fortæres.

I den andre varianten er det pureen smaksatt med jordskokk og kjøttet med steinsopp. Det synes jeg er en fabelaktig god kombinasjon.

Det er litt dyrere, litt mer eksklusivt - og akkurat det passer reinsdyrkjøttet godt.

I arkivet finnes det en oppskrift på gravet reinsdyr. Den synes jeg høres veldig fin ut - jeg håper noen vil våge seg på dette eksperimentet!

Nedenfor finner du oppskrift på klassisk finnbiff. Men, ta også en titt på oppskriften på innbakt viltfilet med brie. Ideen er å bake en filet sammen med brie under et lokk av butterdeig. Det er vanskelig å forestille seg at det ikke blir vellykket.

Finnbiff bruker jeg i den luksuriøse viltburgeren.

Til slutt nevner jeg oppskriften "Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og Madeirasaus". Hjortefileten kan byttes med reinsdyr - det er nemlig noe med Madeira som fungerer så himmelsk sammen med viltkjøtt.

 

De andre oppskriftene finner du nedenfor!

Avstemning

Hvor ofte spiser du reinsdyr?

47% stemmer

Kanskje en gang i året

13% stemmer

En gang i måneden

30% stemmer

Omtrent seks ganger i året

7% stemmer

En gang i uka

3% stemmer

Jeg har aldri smakt reinsdyr

Erik Hannemann

Hamburger med viltkjøtt og sopp

Dette er en fabelaktig burger som blir superlukseriøs om du bruker både Madeira og gåselever.

Ingredienser:

200 g reinsdyrskav

200 g kjøttdeig

2 stk einebær

100 g foie gras (kan sløyfes)

4 ss madeira (kan sløyfes)

75 g parmesan

150 g sopp

1 stk løk

salt og pepper

smør/olje til steking

2 stk hamburger brød

1 ts sennep

4 stk salatblader

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Ingredienser:

1 stk løk

4 stk gulrøtter

600 g poteter

4 skiver bacon

5 stk champignon eller annen sopp

2,5 dl crème fraîche eller rømme

2 stk einebær

40 g brunost

500 g finnbiff

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Mats Widén

Innbakt viltfilet med brie

Her er Trond Mois innbakte viltfilet. Sprø utenpå og saftig inni...

Til 4 porsjoner:

500 g ytrefiletav vilt

salt og pepper

2 ss smør

4 stk sjalottløk

0,5 dl portvin

4 dl innkoktkjøttkraft

1 ts maisenna

1 stk fennikel

olje/smør til steking

150 g brie

2 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Finnbiff på ny måte (reinskav)

Finnbiff blir supert når den får kult tilbehør.

Ingredienser:

Til finnbiff

400 g finnbiff

1,5 dl kremfløte

1 dl hvitvin

2 ss tørket sopp, helst steinsopp

1 ss sennep, sterk

3 stk sopp

1 stk løk

Til pureen

100 g smør

300 g jordskokk

700 g poteter

2 stk pastinakk

Garnityr

timian

6 stk para nøtt, eller andre nøtter

Sort saus

1 dl balsamicoeddik

1 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og Madeirasaus

Hjortefileten serveres med poteter som er gratinert med hvitløk, fløte og ost. Madeirasausen er smaksatt med rognebærgelé og hjortekjøttet har fått følge av bacon. Denne oppskriften er luksus på tallerken.

Til 2 porsjoner:

Poteter og persillerøtter

8 stk hvitløksfedd

500 g poteter

100 g ost

2 dl kremfløte

2 stk Store persillerøtter

Saus:

1 stk sjalottløk

2 dl madeira

2 ss rognebærgelé

2 dl viltbuljong

Kjøttet

400 g hjortefilet

4 skiver bacon

Garnityr

1 stk tomat

1 stk gul paprika

1 dl kremfløte, pisket

smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!