Denne uka lager vi noe godt, hva?

Jeg foreslår faktisk å lage noen skikkelige supper, en fiskeburger og å avslutte med lammestek.

Jo, det høres ut som en god uke. Her er menyen!

 

Mandag: Suppa alle klarer å lage

Dette er den billigste middagen du kan tenke deg (sammen med fransk løksuppe).

Du koker poteter og purre, kjører det til en jevn suppe. Jeg liker å steke en godt krydret pølse og servere hver skål med noen godbiter.

Tirsdag: Fiskeburger med kul majones

Fiskeburger høres kanskje vrient ut, men det er det ikke! Ta først fram stavmikseren og kjøkkenmaskinen: I kjøkkenmaskinen kjører du sammen ingrediensene til fiskekakene (altså "burgerne"); løk, hvitløk, persille, smør, melk, salt og fiskekjøtt. Så former du fiskeburgere og steker dem.

Hemmeligheten ligger i dressingen. Den lager du enkelt med stavmikseren. Du kan følge oppskriften (nedenfor) eller gjøre den enda lettere ved å bruke hele egget, bare se denne videoen.

 

Onsdag: Oppskriften du ikke må glemme

Denne oppskriften er det lurt å bli godvenner med. På dager du ikke har handler og hvor lommeboken er slanten, er dette din beste venn. Løk og egg har du, forhåpentligvis også litt ost.

C-momentet er å posjere egg, men når du har sett denne videoen vet du hvordan det gjøres.

 

Torsdag: Når Moder Jord får bestemme

Dette er tiden hvor rotfruktene får mye oppmerksomhet. Og i denne kjappe middagsretten skjæres selleriroten til fyrstikkstore biter og vendes inn i en god remulade. Legg det på tallerken sammen med skiver av røkt laks - så har du laget middag.

 

Fredag: Snarvisitt til Thailand

Du bestemmer selv hvor sterk denne suppa skal smake. Det er mengden chili som avgjør. Har du i frøene blir dette enda sterkere.

Jeg liker at det er et lite sting, men ikke at chilien overdøver de fine tonene fra lime, limeblader, sitrongress og kokosmelk. Smak deg fram!

 

Lørdag: Jakten på god ost ender her

Jeg ser for meg at du jakter på en skikkelig god ost på lørdag formiddag. De fra Valdres begynner virkelig å få det til! I oppskriften er det den franske Comté - perfekt til denne paien, men litt vrien å få tak i (og dessuten er ikke alle du får tak i like gode heller.)

Så, lager du deigen, forsteker den, har i fyllet og serverer denne en gang på ettermiddagen. Kanskje bør du ha litt mer mat i back-up til kvelden. Litt skinke, litt brød, noen pølser, crudité...

Søndag: Lammestek med silkemykt tilbehør

Vi runder av uka med len skikkelig, klassisk lammestek. Og den serveres med sellerirotmos.

Bruker du steketermometer, så husk at temperaturen stiger flere grader etter at du tar den ut av ovnen (jo høyere temperatur på ovnen, desto mer stiger den).

 

Mandag:

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Øystein Westlie

Fiskeburger med hvitløkmajones

Det eneste som er skikkelig viktig når du lager fiskekakene, er at du bruker fersk fisk!

Til 4 porsjoner:

Fiskeburger

0,5 stk rødløk

1 fedd hvitløk

5 kvist persille

25 g smør

1 dl melk

600 g seifilet

1,5 ts salt

1 ss olivenolje

Hvitløkmajones

2 fedd hvitløk

2 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Til burgeren

4 stk hamburgerbrød

salatblader

tomat

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Løk og egg

Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.

Til 2 porsjoner:

3 stk løk

3 dl vann

3 ss smør

1 stk laurbærblad

150 g ost

2 stk egg

persille

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Sellerirotremulade med røkt laks

Middag med fisk på 20 minutter? Ikke noe problem.

Til 4 porsjoner:

Sellerirotremulade

3 ss sennep, gjerne Dijon

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 stk sitron

1 stk sellerirot

12 stk oliven

salt og nykvernet pepper

urter, gjerne persille, gressløk eller timian

8 skiver røkelaks

200 g ris, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Til 4 porsjoner:

Bunnen (som også kan lages av ferdig butterdeig)

135 g smør, romtemperert

250 g hvetemel

5 cl vann

1 ts salt

Fyllet

200 g revet ost, helst comté

3 stk purreløk

2,5 dl melk

2,5 dl kremfløte

15 g mel

3 stk egg

salt og nykvernet pepper

muskat

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Til 4 porsjoner:

0,5 potte rosmarin

2 stk hvitløk

1 stk lammelår

2 stk selleri røtter

200 g smør

1 kg poteter

olje

4 dl rødvin

2 ts sukker

1 ts maisenna

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!